Jedan od glavnih svjetskih stručnjaka analizira: Kako bi mogla završiti pandemija?

FB579906 7BD0 4DAB A468 65D2120A0F44
Photo: Armin Drugut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dr. Anthony Fauci, glavni medicinski savjetnik američke Bijele kuće, kaže da pandemija koronavirusa neće završiti tako što ćemo eliminirati ovaj koronavirus. Umjesto toga, on kaže da će manje opasan soj virusa vjerojatno zavladati i on će postati – endemski.

Govoreći ove sedmice na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Fauci je rekao da naučnici ne znaju kako će se pandemija konačno odigrati i da je važno “biti otvoreno iskren u vezi s tim”.

Međutim, rekao je “ako pogledate historiju zaraznih bolesti, iskorijenili smo samo jednu zaraznu bolest kod ljudi, a to su velike boginje. To se neće dogoditi s ovim virusom.”

“Ali, nadamo se da će biti na tako niskom nivou da neće poremetiti naše normalne društvene, ekonomske i druge interakcije”, rekao je Fauci, koji je čelnik tamošnjeg Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauci je rekao da je možda još prerano reći hoće li porast slučajeva uzrokovan omicron varijantom gurnuti pandemiju prema fazi koja se može kontrolirati, “ali nada se da je to slučaj”.

“To bi bio slučaj samo ako ne dobijemo drugu varijantu koja izmiče imunološkom odgovoru na prethodnu varijantu”, upozorio je Fauci.

Faucijeve primjedbe nakon što omicron varijanta koronavirusa uzrokuje veliki svjetski porast novih slučajeva. Velik broj ljudi koji su se zarazili ovom varijantom preopteretio je medicinske resurse u mnogim dijelovima svijeta, iako se pokazalo da je manje smrtonosan od svog delta prethodnika.

Oko 5,4 miliona novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je prošle sedmice samo u SAD-u, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.