Jeste li znali zašto je količina tekućine koju možete unijeti u avion ograničena na 100 ml?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ograničenje tekućine koju možete unijeti u avion uspostavljeno je 2006. nakon što je je britanska policija otkrila terorističku zavjeru koja je uključivala paljenje tekućeg eksploziva.

Propis koji dopušta unošenje samo 100 ml tekućina, gelova i aerosola u avion uveden je 2006. godine, nakon što je britanska policija otkrila terorističku zavjeru za paljenje tekućeg eksploziva koji se nalazio u sedam putničkih aviona koji su putovali iz Velike Britanije u SAD i Kanade.

Navodno je Britanac iz Birminghama, Ahmed Ali, posredovao u povezivanju kreatora zavjere i Al Qaide. Policija je u njegovoj prtljazi pronašla bezalkoholno piće u prahu, Tang, i veliki broj baterija, što je izazvalo uzbunu među vlastima.

Kasnije je otkriveno da su krivci konstruisali naprave nalik na bombe od boca s pićem, koje su zatim planirali detonirati u avionu.

Ubrzo nakon toga, uvedeno je i ograničenje tekućine za ručnu prtljagu, uz nekoliko izuzetaka poput dječje hrane, koju su putnici morali probati prije nego što je unesu u avion.

Nakon toga je neko vrijeme bila potpuna zabrana unošenja tekućine u avion, no kasnije je stavljeno ograničenje od 100 ml na dopuštenu količinu tekućine.

Ograničenje na tekućine uvedeno je upravo iz razloga što je zahtjevan zadatak pregledati tekućine i utvrditi je li riječ o prijetnji.

Međutim, postoje brojni ustupci za ovo ograničenje, koji uključuju lijekove na recept, tekućine za održavanje na životu te formulu za bebe.

Također, osmišljavaju se nove tehnologije za tačniji pregled tekućina na aerodromima i kako bi se riješila ograničenja.

Klix