873x400 5
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 7, 2022 @ 13:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Na snagu je stupila odredba u Evropskoj uniji prema kojoj tattoo majstori više neće smjeti koristiti tintu u boji. Uredbom o registriranju, ocjenjivanju, odobravanju i ograničavanju hemikalija zabranjeno je oko 4.000 hemikalija koje se obično nalaze u tinti za tetoviranje u boji. 

Naime, zabranjene hemikalije navodno mogu uzrokovati rak ili genetske mutacije. Neke od hemikalija otprije su zabranjene za nanošenje na kožu.

Bez reakcije

„Metro“ piše da su sporne hemikalije zabranjene u januaru prošle godine, ali da je proizvođačima tinte bilo produženo razdoblje u kojem bi trebali napraviti sigurniju formulaciju obojenih tinti.

U Bosni i Hercegovini za sada nema reakcije vlasti niti se bilo šta promijenilo, ali, svakako, kao ni svjetskim, stvari se ne sviđaju ni bh. tatoo majstorima. Oni koji rade legalno nabavljali su preparate kod ovlaštenih distributera, što im je trebalo dati garanciju.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Mislim da se takve tetovaže ne rade kod nas u velikom procentu, ali, svakako, svaka zabrana pogađa i nas. Nisam baš siguran na čemu su bazirali zabrane u EU, ali pretpostavljam da se radi o određenom tipu boja – rečeno je za „Avaz“ iz “Paja Tattoo & Piercing Studija” Sarajevo.

Više opreza

Kakao je naglašeno, u svakom poslu postoje različiti materijali, pa tako i u tetoviranju.

– Nabavljaju se i kod nas, u BiH, svakakvi materijali. Pojedinci nabavljaju boje i iz Kine, tako je i Evropi. Vjerovatno se i tamo tražio neki jeftiniji put, pa je došlo do zabrana. Nije baš sigurno ni za koga ako se set boja nabavi za 50 KM. To je kao da se kupe patike za 10 ili 20 KM, sigurno je da nemaju kvalitet. Ovdje je problem što se radi s ljudima i svakako bi svi trebali biti oprezniji. Siguran sam da provjerene boje, od relevantnih distributera ne prave problem – rekli su.

Tattoo majstori u Evropskoj uniji ističu da su zabrinuti jer će zabrana tinte u boji naštetiti njihovom poslu. Uputili su i peticiju koja se zasnivala na analizi Njemačkog saveznog instituta za procjenu rizika koja kaže da oba pigmenta imaju relativno nisku toksičnost, ali to ih nije spasilo zabrane.

Dvije trećine

Zabrana se odnosi na korištenje plavog i zelenog pigmenta (Pigment Blue 15:3 i Pigment Green 7), a ova dva pigmenta nalaze se u dvije trećine svih boja za tetoviranje.

LIDER