Juniori Zvijezde 09 igraju kvalifikacije Lige prvaka

Juniori Zvijezde 09 igraju kvalifikacije Lige prvaka

Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama za omladinsku Ligu prvaka predstavljat će mladež ekipe Nogometnog kluba Zvijezda 09 iz etno sela Stanišići kod Bijeljine. Prethodne sezone osvojili su juniorsku Premijer Ligu BiH. Nogometaši kluba sanjaju završnu fazu LP, ali i reprezentativne dresove A reprezentacije BiH.

Akademija Zvijezde 09 okuplja mlade igrače iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Naporno rade kako bi postali bolji igrači, ali i ljudi.

“Veoma velika čast i uspjeh za ovako malu sredinu. Svi smo radosni i veseli, da smo to napravili baš ovdje. Spremamo se za tu utakmicu 29. septembra”, kaže Andrija Janjić, fudbaler U-19 FK Zvijezda 09.

“Mi smo stvarno odavno zajedno. Mi ovdje svi živimo zajedni, igramo i treniramo. Ova ekipa je zajedno od kadetskih selekcija i baš smo se dobro izgradili. Zvijezda ima reprezentativaca u mlađim kategorijama, a sanjamo da jednog dana dobijemo poziv u A selekciju”, priča Dejan Popara, fudbaler U-19 FK Zvijezda 09.

Juniori Zvijezde 09
Izvor : Juniori Zvijezde 09 (N1)

Prošle sezone juniori FK Zvijezda 09 osvojili su prvi put titulu prvaka Bosne i Hercegovine, što je za klub osnovan prije 12 godina veliki uspjeh. Ovi momci osvojili su 63 boda i iza sebe ostavili Slobodu, Željezničar i Borac kao najbliže pratioce. Malo im je trebalo i za duplu krunu, ali ih je u finalu kupa zaustavio Zrinjski. Značajnu ulogu u preporodu kluba ima i trener Zlatko Krmpotić.

“Kada sam došao u klub bio je jedan reprezentativac potencijalni. Tokom sezone smo ih imali pet. Govorim o omladinskim kategorijama. Cilj nam je da afirmišemo mlade momke. Prosjek godina u prvom timu je devetnaest. Cilj nam je da sutra postanu reprezentativci i da idu u jače sredine”, poručuje Zlatko Krmpotić, trener U-19 FK Zvijezda 09.

Seniroska ekipa koja igra u Prvoj ligi Republike Srpske u narednom periodu će se oslanjati na omladinski pogon. Lider te ekipe biće i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Muamer Svraka.

“Infrastruktura je nešto od čega moramo krenuti. Ne samo ovdje, nego u cijeloj državi, ako mislimo da pravimo igrače. Moramo svi napraviti terene. Ovdje imamo terene i dobre uslove za rad. Druga stvar je pravilno selektiranje igrača i onda rezultat ne može izostati”, tvrdi Svraka.

Tvorac cijele priča o Zvijezdi 09 je Boris Stanišić. Sportsko-rekreativno turistički centar iskoristio je u stvaranju nogometnog kluba, u kojem ekipa ima idealne uslove za građenje dobrih rezultata.

“(N1: Šta je vaš motiv da ulažete u sport u BiH?) Joj, dobro pitanje. Evidentno da postoji neka ljubav prema fudbalu. Jer ne bi se ni upuštao u ovu igru. Ovo baš i jeste velika igra, igra koja može puno da košta. Koja je neizvjesna, ne znam do kada. Čovjek može do beskonačnosti da ulaže i da se pita da li će vratiti ikada ijedan fening od tog uloženog”, kaže Stanišić.

Iako na raspolaganju neće imati identičnnu ekipu kao prošle sezone, mladi fudbaleri Zvijezde hrabro idu na megdan Trabzonsporu. Domaću utakmicu igraju 29. septembra, revanš 20 oktobra u Turskoj. U slučaju prolaska naredni rival biće pobjednik utakmice Rosenborg – Mitjilend.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica