Portal 072info

Jupić: Šta se nameće kao najveći problem tokom pandemije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK govorio je za N1 o trenutnom stanju sa raspodjelom respiratora i generalno epidemiološkoj situaciji.

“Najveći problem vremenom zbog zamaranja zdravstvenog kadra upravo postaje osoblje, mi smo praktično već šest mjeseci u punim aktivnostima s obzirom da smo imali prve slučajeve oboljelih od COVID-a 19, imali smo strategiju gdje su sve osobe oboljele bile smještane u neizostavno u zdravstvene ustanove tako da nam se tu javlja problem, s obzirom da smo mi uz sve ove probleme širanja koronavirusa ušli s relativno malim brojem zdravstvenih radnika koji trebaju da odgovore zadatku u ovom momentu, primarno mislim na epidemiologe a zatim na infektologe”, kazao je Jupić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Imamo osam infektologa u Kantonalnoj bolnici Zenica i nekih 12 anesteziologa, ali ti ljudi povećanim aktivnostima i sa dvjesto posto radnih kapaciteta drže situaciju pod kontrolom. Mi u ZDK imamo još uvijek prilično dobre rezultate koji su u samom svjetskom vrhu”, dodao je.

“Što se tiče respiratora koji su nabaljeni preko FUCZ, mi smo ispoštovali njihov zahtjev da dostavimo neki broj respiratora koji bi nama bio neophodan u ZDK i mi smo se trudili da to otprilike prati broj stanovnika, onoliko koliko bi nam prema broju stanovnika pripadalo, to bi bilo nekih 20 respiratora. Mi smo tražili 25, s obzirom da smo u ranijim raspodjelama nešto malo lošije prolazili, pa bi se na ovaj način to iskompenziralo”, ističe Jupić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prednost ovih respiratora prema onome što smo saznali leži u činjenici da se oni mogu koristiti i kao transportni respiratori a s obzirom na razuđenost ZDK, na udaljenost pojedinih domova zdravlja, na duže transporte pacijenata do Urgentnog bloka ili odjela Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, ti respiratori bi našli svoje mjesto, svoju ulogu u tretiranju ovih pacijenata, mogli bi se dobro iskoristiti kako u Kantonalnoj bolnici i Općoj bolnici Tešanj, tako i u službama Hitne pomoći u ZDK i ja se nadam evo koristim i ovu priliku da još jednom podsjetim sve na te respiratore i potrebu, kada su već nabavaljeni, kada su već plaćeni da se stave u funkciju i da budu od koristi našim osiguranicima, odnosno stanovnicima ZDK”, zaključio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Policijski sat za barove i restorane zbog koronavirusa

072info.com

Preporuke učenicima i nastavnicima za upotrebu zaštitnih maski

072info.com

Jesmo li spremni za novi val korona virusa? Nadležni kažu nismo

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)