Kada je pravo vrijeme da djetetu kupite mobitel?

Danas, kada živimo u vremenu u kojem su mobiteli postali nužni, nerijetko se roditelji preispituju kada i u kojoj dobi svom djetetu pokloniti prvi mobitel. U nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Mnogi svjetski stručnjaci ističu kako u određenoj životnoj dobi djeci koja ne posjeduju mobitel postane teže komunicirati s prijateljima. Naime, dijete koje nema telefon izostavljeno je iz komunikacije s vršnjacima i najvjerovatnije će na kraju biti izbačeno iz društva, smatraju psiholozi.

No, važno je istaći kako posjedovanje telefona također može dijete izložiti raznim opasnostima, poput cyberbullyinga, odnosno virtualnog zlostavljanja. Također, postoji rizik od razvijanja ovisnosti o pametnom telefonu. Dakle, odluka o tome da svom djetetu kupite telefon nije ona koju biste trebali olako shvatiti.

Pametni telefon djetetu daje pristup “alternativnom svijetu”, koji može biti opasan. Zbog toga roditelji trebaju nadgledati korištenje djetetovog pametnog telefona i interneta te ograničiti pristup sadržaju za odrasle. Stoga se predlaže da se djetetu u dobi od 10 godina dopusti koristiti mobitel isključivo pod roditeljskim nadzorom. Slobodan pristup mobitelu djetetu trebalo bi odobriti tek kada napuni 15 godina i nakon što pokaže zrelost u ponašanju izvan online svijeta.

Međutim, drugi su se stručnjaci saglasili da ne postoji “prava” dob u kojoj bi djeci trebalo dopustiti posjedovanje pametnog telefona.

Brojna istraživanja pokazuju da gotovo 20 posto djece u dobi 8-9 godina imaju svoje mobitele, a u dobi 10-11 godina taj se broj povećava na blizu 40 posto. Pitanje kada je vrijeme da dijete dobije svoj prvi mobitel vrlo je individualno i ovisi o brojnim faktorima. Neki od njih su razlog zbog kojeg se djetetu želi nabaviti mobitel, koliko dijete razumije koncept rizika i možemo li mu objasniti na šta treba paziti i zašto kad se koristi internetom putem mobilnog telefona ili drugih uređaja, koju vrstu mobitela kupiti djetetu, koje životne vrijednost i stavove roditelj želi da dijete usvoji, koliko su roditelji upoznati s mogućnostima mobilnog telefona u smislu sigurnosnih postavki te koliko su informirani o mogućim rizicima koje mobiteli i online pristup donose.

Dijete može kad krene samostalno ići u školu, u dobi 7-8 godina, dobiti mobitel kojim može nazvati jedino roditelje i to je dovoljno da se dijete može javiti da je stiglo, da je sve uredu, da se dođe po njega i slično. Nekada nije bilo mobitela i sasvim smo dobro funkcionirali, poštivali dogovore i imali više povjerenja u djecu da su sposobna samostalno obaviti neki zadatak, te da nemamo potrebu da ih provjeravamo.

Kako su sva djeca različita, stručnjaci su naveli faktore koje bi roditelji trebali uzeti u obzir prije nego što kupe telefon za svoje dijete:

  • Je li telefon želja ili potreba? Za šta će dijete koristiti telefon?

Savjetuje se da razgovarate s djetetom, kako biste razumjeli ima li ono praktične razloge za posjedovanje pametnog telefona.

  • Ponaša li se dijete odgovorno prema svojim stvarima?

Novi pametni telefoni na tržištu dosežu poprilično visoke cijene. Ako dijete često gubi svoje stvari, kupovina telefona se u tom slučaju može pokazati skupom pogreškom. Štaviše, bilo koji lični podatak mogao bi završiti u pogrešnim rukama.

  • Je li dijete dovoljno zrelo?

Pametni telefoni su, zapravo, samo još jedan način da dijete pristupi internetu i društvenim mrežama pa su vještine digitalne pismenosti nužne kako bi se osigurala sigurna upotreba. Lim napominje da će se djeca moći kloniti problema samo ako budu mogla razlikovati prave i pogrešne informacije. Također bi trebalo da znaju kako se sigurno kretati bespućima interneta, ali i kako se kloniti neukusnih sadržaja poput pornografije.

  • Je li dijete spremno?

Roditelji su prisiljeni ići ukorak s novim tehnološkim trendovima, kako bi dijete mogli udaljiti od internetskih prijetnji. Također, roditelji bi trebali obratiti pažnju na aplikacije koje dopuštaju anonimnu komunikaciju među ljudima jer mogu dovesti do zlonamjernih aktivnosti.