Kako je 2000 zaposlenih moglo povećati budžet FBiH za tri milijarde

fadil novalic

Novalića, zbog svega navedenog, najbolje opisuje poslovica: Ko se hvali, mala mu je cijena. Međutim, problem je što će nas njegov nerad skupo koštati, a to će najbolje pokazati njegov ‘istorijski budžet’ kojeg će pojesti inflacija, jednako kako ga je i napunila, smatra Čamdžić.

Na izjave Fadila Novalića o budžetu FBiH, kojeg po Novalićevim riječima opozicija ismijava bez razloga, reagovao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

„Budžet Federacije BiH napuhala je inflacija, no to ne ometa premijera Novalića da taj budžet bestidno hvali. Da je to tako, govori podatak o broju zaposlenih. U odnosu na 2019. godinu, Federacija BiH danas ima tek oko 2000 više zaposlenih. Iste te 2019. godine budžet je bio za oko tri milijarde KM manji nego današnji. Pitam premijera Novalića, kako je 2000 zaposlenih moglo povećati budžet FBiH za tri milijarde? Naravno da nije moglo.

Povećao ga je skok cijena koji je uslovio veću potrošnju. S ionako malim penzijama i platama postojeći broj zaposlenih i penzionera je uz pomoć trikova preživljavanja na jednom od najneuslovnijih mjesta za život u Evropi, u FBiH, uspio napuniti budžet u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Budžet nije uvećala ni realizacija kapitalnih projekata jer se nije dogodila. Novalićeva vlada uzaludno se zadužila 1,8 milijardi KM za izgradnju Termobloka 7, na koji je do sada bačeno 234 miliona KM; 35 miliona KM isto tako bačeno je na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski je utrošeno dodatnih 40 miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te na brojne druge projekte. Za aerodrom u Bihaću je i ove godine planirano čak 19 miliona KM, iako ni ove godine na tom projektu neće biti urađeno ništa.

Kad su u pitanju stvari koje su egzistencijalno važne za BiH, u kontekstu inflacije, Novalićeva vlada je podbacila. Na primjer, zakonska obaveza je da se minimalno tri posto budžeta izdvoji za poljoprivredu, što nije urađeno. Izdvojeno je 20 miliona za robne rezerve i Novalić se hvali da je to deset puta više nego prethodnih godina, a to bi trebao biti razlog za ostavku. Kad je trebalo izdvajati velike novce da bi se robne rezerve kupovale po niskim cijenama, to se nije desilo. Vlada FBiH te novce izdvaja sad kad robu može kupovati po višestruko skupljim cijenama. Novca za robne rezerve je izdvojeno više ali je veliko pitanje koliko se danas za taj novac može kupiti više robe u odnosu na prethodne godine.

Posebno je sramotna Novalićeva samohvala za odnos prema pandemiji. Da ima imalo političkog ali i ljudskog dostojanstva, Novalić pandemiju ne bi smio uopšte spomenuti u javnosti dok se ne završi proces na sudu koji se vodi i protiv njega zbog nabavke neupotrebljivih respiratora.

No, to što Novalić i njegova vlada ne vode računa ni o razvojnim ni o socijalnim projektima, ne znači da ne vode o onim etničkim. Tako je prije dvije godine u Vladi FBiH ismijavan moj prijedlog da se Gračanici pomogne s pola miliona KM za izgradnju sportske dvorane, a ove godine je bez problema izdvojeno 3,5 miliona KM za izgradnju dvorane u Mostaru plus dva miliona KM za Hrvatsko narodno kazalište. Bilo je planirano da se izdvoji i 800.000 KM za Radio-televiziju Herceg-Bosne, ali pritiskom opozicije, uključujući i moj lično, taj se prijedlog nije našao u budžetu.

Novalića, zbog svega navedenog, najbolje opisuje poslovica: Ko se hvali, mala mu je cijena. Međutim, problem je što će nas njegov nerad skupo koštati, a to će najbolje pokazati njegov ‘istorijski budžet’ kojeg će pojesti inflacija, jednako kako ga je i napunila.“