Kako je Predsjedništvo BiH platilo limuzine za vozanje Erdogana na svadbi kćerke Bakira Izetbegovića

Podijelite vijest

Kada je prošle godine najavljeno vjenčanje kćerke Bakira i Sebije Izetbegović, jedna od glavnih tema bilo je to što je šerijatski kum Jasmini i Ćamilu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Radi te prigode Erdogan se zaputio u Sarajevo, a tek usputno je zakazan i sastanak s članovima Predsjedništva BiH u poslijepodnevnim satima.

Erdogan je u Sarajevo sletio ujutro 27. augusta, a sastanak u Predsjedništvu BiH – prema protokulu trebao je početi u 18 i 30 sati.

Turski predsjednik je u Sarajevo doputovao zajedno sa suprugom te sinom i snahom i svi su oni bili gosti na vjenčanju.

ČITAJ JOŠ:  Salko Juklo objasnio kako je Bakir doživio poraz od Bećirovića

No, Raport je sad došao u posjed dokumentacije koja pokazuje da je Predsjedništvo BiH platilo službene limuzine kako bi se Erdogan i njegova pratnja vozili po gradu pa i na privatnu svadbu.

Dan pred Erdoganov dolazak Predsjedništvo BiH donosi Odluku kojom se pokreće postupak iznajmljivanja vozila ali koji treba biti izuzet od primjene odredbi Zakona o javnom nabavkama.

Odmah se procjenjuje da je za najam vozila (za dva dana) potrebno 10.000 KM.

U obrazloženju se navodi da je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zatraženo da izvrše osiguranje adekvatnog policijskog osiguranja, a da im je iz Direkcije odgovoreno da će poduzeti mjere vanrednog osiguranja štićenih objakata po prvom stepenu.

ČITAJ JOŠ:  Mehmedović o porazu Izetbegovića: Treba pročitati poruke građana

Nakon toga, iznajmljuje se ukupno sedam vozila – dva Mercedesa S klase, dva V klase i jedan minibus. Uz to se ‘iznajmljuju’ i vozači, a sve je koštalo 11.700 KM.

Zanimljivo je pak da su pojedini službenici Predsjedništva BiH odmah poslali upozorenje Sekretarijatu da to nije po Zakonu o javnim nabavkama.

U tom dopisu se navodi da je prekršen Zakon o javnim nabavkama jer su se izuzeli od njega uz obrazloženje da je Direkcija najavila ‘poseban pregled’.

Ipak, na kraju je činjenica da su građani platili skoro 12 hiljada KM za vozikanje Erdogana na privatnoj svadbi, a od toga su imali jednosatni sastanak s članovima Predsjedništva BiH u večernjim satima.

ČITAJ JOŠ:  Turski mediji: Sin Alije Izetbegovića prvi put izgubio

Rezultat tog sastanka je bio nula, jer su se, očekivano, trojica članova svađali, a govorilo se o famoznom autoputu Sarajevo – Beograd.


Podijelite vijest