Kako je Sebastian Kurz prešao put od “čuda od djeteta” do optužbi i ostavke

Screenshot 5 19
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je “čudo od djeteta”, kako su ga austrijski mediji svojevremeno nazvali, Sebastian Kurz podnio sinoć ostavku na mjesto kancelara, mnoga pitanja vezana za afere koje se vežu za ime prvog čovjeka austrijske vlade ostala su neodgovorena.

Ono što se zasigurno mnogi pitaju je kako je perspektivni mladi političar u kratko vrijeme prešao put od reformatora Austrijske narodne stranke (OVP) do nekoga uz čije ime se vežu mnogobrojne korupcijske afere.

Korupcija i pronevjera državnog novca

Podsjećamo, u srijedu je austrijsko Državno tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju protiv njega i još nekoliko istaknutih članova stranke pokrenulo istragu, optuživši ih za korupciju i pronevjeru državnog novca.

Istragom je obuhvaćen period iz 2017. godine, prije nego što je Kurz postao šef OVP-a, a kasnije i kancelar. Kurza se tereti da su on i još neki članovi stranke pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist OVP-a.

Kao protuuslugu za ovo, austrijsko ministarstvo finansija je u istim ovim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Važno je napomenuti da se protiv njega također vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. “Ibiza skandala”. Ovom istragom je obuhvaćen period iz 2019. godine kada je pala koalicijska vlada OVP/FPO, na čelu s Kurzom.

“Kamen oko vrata OVP-u”

Ovo se navodno desilo nakon što je predsjednik FPO-a i tadašnji zamjenik kancelara Christian Strache, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog utjecaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije, a sve je snimljeno na sastanku na Ibizi. I za ovaj slučaj Kurz je negirao krivicu.

Prema pisanjima austrijskih medija, ovo nisu jedine afere koje se vežu uz Kurzovo ime. Navodno, austrijsko državno tužilaštvo, u svom posjedu ima transkripte dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurzovog bliskog prijatelja Thomasa Schmidta na čelo državnog holdinga OBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austria.

Bile ove optužbe istinite ili ne Kurzu je, za samo nekoliko dana, popularnost u Austriji značajno opala. Prema svemu sudeći postao je nepoželjan koalicioni partner i svojevrsni “kamen oko vrata” svom OVP-u, koji će, prema svemu sudeći morati birati između ostanka trenutne koalicije na vlasti i Sebastiana Kurza.

GODISNJICA
MARKETING