Portal 072info

Kako možete učinkovito spriječiti mučninu tokom dugih putovanja

Svako od nas se barem jednom u životu suočio s teškom mučninom tokom putovanja koja je skonačala povraćanjem. Međutim, stručnjaci su predstavili listu od pet načina kako možete izbjeći ovaj neugodan osjećaj tokom vožnje avionom, autobusom ili automobilom. Kako prenosi Guardian, najvažnije je izbjeći okidače, fokusirati se na eksterijer, biti oprezan s upotrebom određenih lijekova, pravilno disati te se postepeno navikavati na duge relacije.

Izbjegavajte okidače

Nemojte putovati malim avionima koji imaju veće turbulencije od velikih aviona. Ukoliko ste na brodu, držite se sredine, gdje je manje gibanja. U automobilu i autobusu najgore mjesto za sjedenje je na zadnjem sedištu. Nažalost, ovo je mjesto gdje djeca obično sjede, a ljudi su najviše podložni mučnini u ranom djetinjstvu. Odrasli koji pate od migrene su također podložniji.

Fokus na vanjskoj sredini

Najbolje objašnjenje za mučninu tokom vožnje krije se u tzv. senzornoj teoriji sukoba koja ga svodi na neusklađenost između onoga što vaše oči vide i informacija o kretanju koje dopiru do unutrašnjeg uha.

“Ukoliko svoj pogled uperite prema prozoru i vanjskoj sredini, to može biti od pomoći”, kaže Golding.

Dakle, nemojte čitati ili gledati telefon. Pokušajte da zadržite glavu većinu vremena prema vanjskoj sredini.

Pažljivo s lijekovima

Lijekovi koji se prodaju bez recepta, najčešće antihistaminici, mogu biti djelotvorni za tretiranje simptoma vezanih za razna alergijska stanja, ali mogu dovesti do zamagljenja vida i pospanosti, kaže Golding, što nije dobro ako trebate voziti.

Važnost pravilnog disanja

“Kontrolirano disanje je skoro dvostruko efikasnije od lijekova. Refleks povraćanja isključuje respiratorni impuls pa ako se koncentrirate na vaše disanje, to može spriječiti povraćanje. Vježbajte da vaše disanje bude redovno i dosljedno”, kaže Golding.

Navikavanje na duga putovanja

Prema riječima stručnjaka, najvažnija stvar u cijeloj priči temelji se na navikavanju. Najprije krenite na kratka putovanja i vozite se sve do onog trenutka kada počnete osjećati mučninu, a onda se zaustavite i odmorite. Zatim se upuštajte u sve duža putovanja kako biste pomjerali vlastite granice izdržljivosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME