Portal 072info

Kako nadoknaditi manjak vitamina D koji pomaže u borbi protiv infekcija?

koronavirus 13
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manjak vitamina D učestala je pojava tijekom jeseni i zime, a nova studija skupine medicinskih stručnjaka za intenzivnu skrb i biokemičara iz bolnice u Santanderu u Španjolskoj pokazala je da 82,2 posto pacijenata hospitaliziranih zbog koronavirusa ima manjak tog vitamina.

Studije objavljene u časopisu The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% populacije ima nedovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebice tijekom zime i ako žive sjeverno od 35. paralele, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U istraživanju objavljenom na Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism znanstvenici su naveli da su manjak vitamina D utvrdili kod 82,2 posto pacijenata, što je bilo u tom trenutku skoro dvostruko od prosječnog manjka tog vitamina uočenog u to vrijeme u Španjolskoj. Istraživači iz Santandera su uočili i to da su oboljeli od covida-19, koji su usto imali manjak vitamina D, istodobno češće imali i probleme s povišenim tlakom i kardiovaskularnim bolestima.

Nedovoljne količine vitamina D mogu predstavljati javnozdravstveni problem koji se može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom vitamina D.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rizične skupine u pandemiji su osobe starije dobi i polimorbidni bolesnici, upravo one skupine kod kojih se ujedno bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi. Vitamin D predstavlja kariku u lancu kompleksnih faktora koji doprinose imunosnom odgovoru te stoga održavanje optimalnog statusa vitamina D u krvi strategija koja potencijalno može doprinijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, posebice u starijih osoba i bolesnika s komorbiditetima.

Glavni izvor vitamina D njegova je sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Zato i dolazi do manjka vitamina tijekom jeseni i zime, no to se može nadoknaditi prehranom i dodacima prehrani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani:

– ulja jetre bakalara i drugih masnih riba

– ulja u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora (masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15 do 25% ukupnog unosa)

– shiitake gljive

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– jetra

– žumanjak jajeta (osiguravaju 11 do 13% ukupnog unosa).

Nutricionistica Kim Plaza ističe da dodatak vitamina D u jesenskim i zimskim mjesecima, osim što jača na imunosni sustav poboljšava raspoloženje te da je teško unijeti dovoljnu količinu vitamina kroz prirodne izvore.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studije provedene ove godine i objavljene u časopisu Journal of Infection and Public Health pokazale su da suplementacija vitaminom D pokazuje protektivna svojstva od respiratornih infekcija.

Istraživanja pokazuju kako visoki status vitamin D može pomoći u smanjenju rizika virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok niske koncentracije vitamina D se vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju. Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od covida-19.

Stoga je potrebno educirati stanovništvo sa snagom vitamina D, suplementacijom i praćenjem koncentracije vitamina D u krvi različitih ugroženih populacijskih skupina od posebnog značaja za zdravlje ljudi.

Preporuke HZJZ-a za dovoljan unos vitamina D u jesenskim i ljetnim mjesecima

– izlazak i aktivnosti na otvorenom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– redovita tjelovježba

– odgovarajuća pravilna i uravnotežena prehrana

– od listopada konzumirati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno na više

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME