AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Kada razmišljamo o starenju – razmišljamo o borama oko očiju, na čelu i oko usana. Međutim, žene najčešće zaboravljaju najvažniju stvar – ruke odaju godine više nego lice. One brže stare zato što su stalno izložene suncu i hladnoći, hemikalijama, isušivanju od čestog pranja. Još u ranim dvadesetim postavlja se temelj za budućnost kože.

Povremeni piling uz redovnu hidrataciju je dovoljna njega ruku. Pretjerano izlaganje suncu u ovom dobu može kasnije biti uzrok smeđih fleka na rukama. Mnoge žene rađaju u tridesetim, a trudnoća utječe na elastičnost kože. U tom periodu slabe i nokti. Upravo tada obavezno je korisiti kreme sa shea i kakao maslacem, ali i maslinovo ulje za njegu noktiju.

Tokom četrdesetih godina nokti već slabe i pucaju i na rukama se pojavljuju prve smeđe fleke, a ako su ruke često bile izložene suncu i vene postaju izraženije, jer se kolagen sve više smanjuje. Postoji recept za njegu ruku koji su nekad primjenjivale žene, a vrlo je jednostavan i efikasan: Skuhajte i viljuškom ispasirajte veći krompir, zatim dodajte po dvije kašičice meda i maslinovog ulja. Smjesu koristite nekoliko puta nedjeljno i čuvajte u frižideru.