Kineska i ayurvedska medicina savjetuju: U kojim satima raditi ove stvari?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kineska tradicionalna medicina i drevna indijska ayurveda daju veliki značaj na pravilan i reguliran raspored aktivnosti u danu kako bi izvukli najbolji učinak na kompletno zdravlje i harmoniju.

Prema Ayurvedi, navike u načinu života imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Najbolje je ustaliti svakodnevne aktivnosti, kao npr: vrijeme ustajanja i spavanja, vrijeme posla, odmora, obroka, vrijeme vježbi i meditacije. Reguliranost vodi sreći, zdravlju, miru uma i harmoniji.

Stari su Kinezi vjerovali da životna energija qi kola u nama kroz meridijane koji odgovaraju raznim organima u tijelu. Sila koja pokreće qi je neprekidno kretanje između dva pola yin i yang. U normalnim okolnostima i kod zdrave osobe, životna sila qi kola ravnomjerno, održavajući ravnotežu između snažnih elemenata yang i obuzdavajućih elemenata yin. Ako se poremeti ravnoteža, tjelesni će sklad biti ugrožen i čovjek se može razboljeti, piše “Atma“.

Kineska i ayurvedska medicina čovjeka savjetuju, dijagnosticiraju i liječe kao “cjelinu” što je i razlog zašto se primjenom ovih znanosti iscjeljuju i ublažavaju, inače tzv neizlječiva oboljenja.

Zdrav početak dnevnih aktivnosti počinje noć prije! Prije odlaska u krevet trebalo bi prakticirati opuštanje, afirmacije, meditaciju ili molitvu te kratko razmotriti naše osobno vladanje i aktivnosti tijekom dana. Na ovaj način možemo drugi dan učiniti naše djelovanje efikasnijim i humanijim. Obično 6 do 7 sati spavanja daje dovoljno odmora za tijelo i um.

4–7 h – VRLO VAŽAN PERIOD!

Odmah kad se probudimo um treba usmjeriti na pozitivno raspoloženje. To će pomoći da uklonimo tzv. sindrom “ustajanja na krivu nogu”. Ako nam dan počne s pozitivnom svjesnošću uma ostatak dana će proteći uspješno i glatko. Možete koristiti afirmacije.

Dignuti se sat prije izlaska sunca ili za vrijeme njegova izlaska – duhovne i fine suptilne energije su tada najpovoljnije i najmoćnije, iskoristite to. Pri ustajanju iz kreveta, nakon spavanja, tre­ba se protegnuti. Ovo pomiče doshe iz centra (područja srca) gdje se nalaze za vrijeme spavanja i pomaže tijelu da se aktivira. Odmah nakon ustajanja uzeti čašu vode sobne temperatute s dodatkom soka od limuna.

Istuširajte se kako bi se razbudili i osvježili te potaknuli suptilnu energiju uma i tijela za novi dan.

Najidealnije je upravo sada vrijeme za meditaciju (posebno mantra meditaciju), molitvu, duhovne vježbe…

Rano ujutro i pluća su najaktivnija pa je tada, iako vam se možda čini neprirodno, odlično vrijeme za vježbanje. Kinezi tada prakticiraju thai chi, vježbe usmjerene na disanje.

Alternativa: Joga i vježbe pranajame (disanja), a posebno vježbe Pozdrav Suncu ili 5 tibetanaca.

Ne zaboravite kreativni rad: slikanje, pisanje, čitanje…

7-9 h

Trbuh i gušterača također su najaktivniji u prvom dijelu dana pa kineski nutricionisti savjetuju: doručkujte kao kralj, ručajte kao princeza, večerajte kao siromah.

Doručkujte svježe, cjelovito, kvalitetno i – na miru.

9-12 h

Mnogi se lakše koncentriraju prijepodne jer misaonim procesima upravlja slezena koja najveći potencijal ima ujutro.

Ovo je vrijeme idealno za posao i obaveze.

12-13 h

Vatra probave je najjača kada je sunce u zenitu, savjetuje ayurveda.

Ručajte kvalitetnu hranu – opušteno i u veselom raspoloženju.

13-15 h

Odmorite se kratko poslije ručka.

Energija u ekstremitetima opada i koncentrira se oko probave, tj. organizam crpi energiju iz hrane. Tada se osjećamo pospano.

15-20 h

Opet dobro vrijeme za akciju bilo to posao, vježbanje, kreativni rad, meditacija u sumrak,…

Ne zaboravite duboko disati i prošetati!

Večerati lagano oko 2-3 sata prije spavanja.

20-22 h

Kako bismo bolje zaspali, prije sna se treba opuštati.

Tada epifiza luči manje serotonina, hormona koji kontrolira apetit i kardiovaskularni sustav, a počinje proizvoditi melatonin koji nam pomaže da zaspimo.

Ugasite tv, smanjite rasvjetu, pustite smirujuću glazbu, opustite se uz omiljeni topli napitak, mirisnu kupku i dobru knjigu…

Idite spavati do 22 sata. Naša tijela su proizvodi Majke Prirode. Ako idemo nasuprot prirodnog reda i dizajna našeg tijela, platit ćemo cijenu u različitim bolestima i problemima. Npr., ako je vaše tijelo preopterećeno probavljanjem teškog obroka ili ste budni kasno (nakon 22 h navečer) radeći, gledajući TV ili kompjuter, vaša vitalna energija je fokusirana tamo i nije dostupna za postupak odmora i obnove koji je najjaći od 22 h na dalje.

Odlazak u krevet u 23h, ponoć ili u 1 ujutro, vrlo je štetan za ljudsko zdravlje i direktan je uzrok mnogih modernih “bolesti ubojica” poput bolesti srca i raka.

Priroda djeluje i kreće se po preciznim ritmičkim krugovima, koji se nalaze pod utjecajem zemljine rotacije, sunca i mjeseca. Svakog dana sunce se diže i spušta, sezone se mijenjaju, mjesec se uspinje i pada, i oceanske plime se uzdižu i padaju. Funkcije spavanja i budnosti su dio tog ritma. U prirodi, nalazimo da su životinje i biljke budne i spavaju u skladu s tim ritmom. Ljudska bića također imaju taj prirodan ritam.