Screenshot 6 48
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 30, 2021 @ 21:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Treća doza vakcine protiv Covid-19 način je da se zaštite najranjivije kategorije stanovništva i “nije luksuz“, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

To predstavlja prekretnicu s prethodne pozicije WHO iz ovog mjeseca kada je navela da klinički podaci ne ukazuju na potrebu za trećom dozom, te da će nadopunjavanje ionako potpuno vakcinisanih ljudi dodatno povećati neravnopravnost u vakcinaciji između bogatih i zemalja s niskim prihodima.

“Treća doza vakcine nije luksuzni dodatak koji se oduzima nekome ko još čeka na prvu dozu. To je u osnovi način da održimo sigurnost najranjivijih kategorija ljudi”, izjavio je Hans Kluge, čelnik Evropske regije WHO, na brifingu za novinare.

Također je kazao da je povećanje stopa transmisije koronavirusa širom Evrope u protekle dvije sedmice, uz niske nivoe vakcinacije u nekim zemljma, “duboko zabrinjavajuće”.

Prošle je sedmice zabilježeno povećanje broja preminulih od 11 posto u evropskoj regiji – dok jedna pouzdana prognoza najavljuje 236.000 umrlih u Evropi do 1. decembra, izjavio je on novinarima, dodajući da je “jačnje stagnacije vakcinacija u našoj regiji predmet ozbiljne brige“, prenosi Reuters.

LIDER