novac
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 7:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela Odluku da se minimalna plaća u Federaciji za period 1. januara do 31. decembra ove godine utvrđuje u iznosu od 543 KM, postavlja se pitanje ko će na terenu kontrolisati provođenje odluke.

Radnici koji su do jučer imali minimalnu plaću od 406 KM, u februaru bi trebalo da dobiju uvećane plaće.

Napraviti razliku između plaće i primanja

– Nadzor nad primjenom ove uredbe obavljaju federalni, odnosno kantonalni inspektori rada, dok je nadzor obračuna i uplate javnih prihoda Porezne uprave Federacije BiH – govori za Faktor Adnan Muminović, vanjski ekonomski savjetnik u Uredu premijera FBiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Upitali smo koliko je zaista na terenu iznosila minimalna plaća, da li 406 KM ili kako su poslodavci tvrdili od 500 do 620 KM.

– Pošto je Federacija BiH jedinstvena po tome da se na njenoj teritoriji isplaćuju neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza…, potrebno je još praviti razliku između mjesečne plaće i mjesečnih primanja, koja su u velikoj većini slučajeva viša od same plaće.

Dakle, iako je najniža plaća donedavno iznosila 406 KM, najniža primanja su zbog ovih naknada bila veća i u većini slučajeva su iznosila oko 580 KM (budući da su prosječne neoporezive naknade u Federaciji BiH 174 KM mjesečno).

S povećanjem najniže plaće na 543 KM, mjesečna primanja za veliku većinu radnika sada ne iznose manje od 700 KM – pojašnjava Muminović i dodaje:

– Radnici koji su do sada zarađivali najnižu plaću će povećanje dobiti u februaru s isplatom januarske plaće.

Objasnio je kako će se ubuduće usklađivati minimalna plaća.

Fiskalni zakoni, urgencije Vlade FBiH

– Najniža plaća će se ubuduće usklađivati svake godine u zavisnosti od rasta cijena i rasta ekonomije Federacije BiH, što ima za cilj da depolitizira ovo važno pitanje i stavi ga u okvir koji je objektivan i ekonomski održiv – rekao je Muminović.

Podsjećamo, prijedlozi izmjena Zakona o doprinosima i porezu na dohodak već nekoliko godina stoje u Parlamentu FBiH. Zastupnici su poručili kako ove zakone ne mogu razmatrati odvojeno od zakona o minimalnoj plaći, odnosno, dok je minimalna plaća u FBiH 406 KM.

– Vlada Federacije BiH je u više navrata Parlamentu FBiH slala urgenciju kada su u pitanju fiskalni zakoni i nadamo se da će oni što prije biti usvojeni i stupiti na snagu, čime će se stvoriti pretpostavke za rast najniže, ali i svih ostalih plaća – govori Muminović.

LIDER