873x400 7
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 8, 2022 @ 17:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Umjesto prvobitno namijenjenih 70, za probijanje tunela Hranjen bit će potrebno oko 120 miliona KM, a za završetak kompletnog projekta, s priključnim saobraćajnicama, oko 320 miliona KM.

Prijedlog budžeta

Neplanirani rast troškova izgradnje najvažnijeg objekta na trasi buduće brze ceste Sarajevo – Goražde uzrokovan je ponajviše zbog razlike između predviđenih i stvarnih geoloških uvjeta na terenu, pojašnjavaju iz Vlade BPK Goražde.

Premijerka BPK i predsjednica Odbora za praćenje realizacije projekta Aida Obuća tvrdi da podrška svih nivoa vlasti nastavku izgradnje neće biti upitna.

– Uvijek je postojala opredijeljenost Vlade FBiH i „Autocesta FBiH“ u davanju podrške implementaciji ovog projekta. U prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu za kapitalne transfere javnim preduzećima planiran je iznos od 254 miliona KM i u odnosu na 2021. veći je za 98,2 miliona ili 63 posto – kazala je Obuća.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Podsjetimo, radovi na izgradnji tunela Hranjen prošle godine značajno su reducirani nakon što je utrošen veći dio planiranih sredstava, a urađeno nešto više od trećine započetog posla.

“Autoceste FBiH” su pokrenule provjere, a iz kompanije “Euro-Asfalt”, koja izvodi radove, pojašnjavali su da je Hranjen najkompleksniji od svih tunela na kojima su radili.

Tunelska cijev

– U informaciji “Autocesta FBiH” se navodi da je došlo do napretka i da je do sada glavna tunelska cijev iskopana u dužini od 2.120 metara, što je od posljednje informacije, iz septembra 2021. godine, više za 85 metara. Servisna tunelska cijev iskopana je u dužini od 1.933 metra. Do sada je iskopano 39 posto tunela, a utrošeno je 94 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova – pojasnila je Obuća.

Nastavak radova

Prema informacijama iz „Autocesta FBiH“, od Vlade FBiH se očekuje usvajanje odluke o pokretanju pregovaračkog postupka za nastavak radova u vrijednosti od oko 14 miliona KM. Radi se o 20 posto od ukupne vrijednosti iz ugovora pa je, prema Zakonu o javnim nabavkama, dozvoljeno potpisivanje aneksa ugovora sa sadašnjim izvođačem radova kako bi se osigurao njihov kontinuitet bez pokretanja nove procedure.

LIDER