Portal 072info

Ko koga sluša: Ko je ministar, ko epidemiolog – a ko donosi odluke u RS?

skola 25
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sistem ne da ne funkcioniše, on ne postoji, poručili su Vladi Republike Srpske, opozioni zastupnici, ljekari, ali i dojučerašnji koalicioni partneri iz DNS-a. Kažu da je odluka o zatvaranju škola prelomljena preko koljena, a da koronu vladajući koriste u kampanji, koju iako su najavili – ne obustavljaju. Zato je obustavljena nastava i to suprotno svim ranijim najavama i izjavama ljekara.

Novinar: Da li je opcija da se potpuno, ponovo zatvore škole?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Nisu opcije da se ponovo pravi zatvaranje svih škola”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske 4. novembra 2020. godine.

Ni u najgorem scenariju škole se neće potpuno zatvarati, više puta su izgovarali nadležni. Samo jednom suprotno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Vjerovatno će se morati zatvoriti škole”, rekao je Milorad Dodik, član Glavnog koordinacionog tima.

Što se i desilo odmah po izrečenom. Uz obrazloženja,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zašto se prvo lome koplja na školama?

“Ovdje govorimo o preventivnoj mjeri, s obzirom na rizik i broj lica koji se zaražavaju unutar samih zajendica”, izjava je Alean Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Nastava se, dakle, prebacuje na online nastavu, gdje su sve škole zadužene da organizuju rad svojih nastavnika u on line komunikaciji”, poručila je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nastava će se odvijati online, no kako? Mnogima Teams program ne funkcioniše, neki muku muče sa Google učionicama, pa se komunikacija nastvanika sa učenicima svela na Viber poruke. Odluka o obustavljanju nastave prelomljena je na brzinu i preko koljena kritikuje DNS.

“I čemu tolika žurba kada ministarka uporno tvrdi da u školama nema širenja virusa, ili nam je krila informacije da su brojna školska odjeljenja u izolaciji?”

U SDS-u saglasni da je struka ponovo oborila glavu. Licemjerno je voditi funkcionersku kampanju, a zatvarati škole čiji sistem zaštite je funkcionisao, kažu i u PDP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Imamo ministra zdravlja, koji otvara kovid bolnicu u prisustvu svih. Ako je kovid bolnica napravljena ona može da radi bez svečanog otvaranja uz prisustvo ljudi. Mi vidimo one političke subjekte koji javno apeluju i daju preporuke, a oni se najviše toga ne pridržavaju”, kazao je Draško Stanivuković, poslanik PDP u NSRS.

Jelena Trivić, poslanica PDP-a je dodala: “Kovid sistem ne funkcioniše. Ispred kovid bolnice čeka se po 3-4 sata, miješaju se zaraženi pacijenti sa onima kod kojih postoji sumnja da su zaraženi.”

Maja Dragojević Stojić, kardiolog, članica SDS je kazala: “Trpeći diktat jednog čovjeka koji još samo nije počeo da izvještava o vremenskoj prognozi, ministar Šeranić i ministrica Trivić su pod noge bacili resore koje vode i ponizili i zdravstvene i prosvjetne radnike.”

Portparol SNSD Radovan Kovačević smatra da su PDP-ove kritike epidemioloških mjera sramne i populističke. Novinar Buke Elvir Padalović, koji detaljno prati korona krizu, napravio je hronologiju u tekstu pod nazivom Od “nema šanse” do “zatvaramo na sedam dana, pa ćemo vidjeti šta dalje…”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Samo dva, tri sata kasnije desi se potpuni zaokret da nam član Predsjedništva BiH, izgleda kao vodeći epidemiolog u RS, saopšti da će se najvjerovatnije zatvoriti škole. Sutradan, u nedjelju opet kaže da će se to desiti i to na period od sedam dana. Gle čuda, u 17 časova sjednica štaba gdje se škole zatvaraju na sedam dana. Postavlja se pitanje ko ovdje koga sluša. Ko je ministar zdravlja? Ko je specijalista epidemiologije? Ko zaista donosi odluke u RS?”, pitao je Elvir Padalović.

Padalović dodaje da je na sceni politika zastrašivanja građana, i to u sred kampanje, “gdje nas tobož svi spašavaju”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Krizni štab odlučuje: Nastavak drugog polugodišta ili produžavanje zimskog raspusta

Portal 072info

U RS zabranjena muzika uživo i ograničena okupljanja do 21. decembra

Portal 072info

U RS-u kažu da im je prosječna oktobarska plata 964 KM

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME