Koje namirnice mogu imati negativne posljedice iako ih mnogi smatraju zdravim za organizam

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Činjenica je da je zdrava ishrana ključna za kvalitetan i dug život. Međutim, trebate imati na umu da određene namirnice mogu imati negativne poljedice iako ih mnogi smatraju zdravim za organizam.

Smeđa riža se smatra zdravijom zato što sadrži veće količine bjelančevina, vitamina, magnezija, minerala i drugih hranjivih stvari. Međutim, može sadržavati i neorganski arsen, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te raka kože i jetre.

“Ona je definitivno bolja od bijele riže, ali nikada nemojte pretjerivati u konzumiranju”, rekla je nutricionistkinja Lyssie Lakatos za magazin Eat This, Not That.

Školjke, dagnje, rakovi, škampe i jastozi mogu predstavljati prijetnju vašem zdravlju ovisno o tome šta su ove životinje jele dok su bile u vodi. Rizik od kontaminacije veći je kod školjki koje su izvađene iz tople vode.

Neki od simptoma trovanja školjkama su: vrtoglavica, gastroenteritis, povraćanje, dijareja, a u težim slučajevima dolazi do otežanog disanja, kome pa čak i smrti.

Nepasterizirani sir je može biti štetan ukoliko se na njemu pojave bakterije.

“Negativne efekte najčešće uzrokuju listerije i kampilobakterioza”, dodala je.

GODISNJICA
MARKETING