Koji će biti izazovi u izgradnji tunela Prenj? Cilj je izbjeći dvije mogućnosti

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izgradnja tunela bila je jedna od tema današnjeg stručnog skupa “Tunelogradnja u Bosni i Hercegovini – Koridor 5C”, kojeg su organizovali Udruženje inžinjera geotehničara u Bosni i Hercegovini i preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (AC FBiH).

Obrazloženi su neki od izazova u izgradnji dva tunela na Koridoru 5C, a to su tunel Ivan i tunel Prenj koji će biti među najdužim tunelima u Evropi.

Ljubljanski profesor Vojkan Jovičić je govorio o iskustvima izgradnje tunela Ivan kojim su krajem godine autoputem povezani Sarajevo i Konjic. Riječ je o tunelu dugom 1,7 kilometara, a čija je izgradnja počela u novembru 2019., a u saobraćaj je pušten u oktobru prošle godine. Njegova izgradnja je koštala 56,7 miliona eura.

Jovičić je kao jedan od najvećih problema u izgradnji ovog tunela istakao kaverne ili rupe na području na kojem se gradio tunel. Prema njegovim riječima, bilo je četiri do pet kaverni, a najveća od njih je bila ona visoka 30 metara i zapremine 5.500 metara kubnih.

Stručni skup u Sarajevu o izgradnji tunela na Koridoru 5C (Foto: D. S./Klix.ba)

Stručni skup u Sarajevu o izgradnji tunela na Koridoru 5C (Foto: D. S./Klix.ba)

U toj najvećoj je bila masa u tečnom stanju koja se morala odstraniti, a nakon toga je rupa napunjena betonom. Kao problem je naveo i pojedine građevinske materijale koje je bilo teško nabaviti tokom pandemije koronavirusa.

Izazovi za tunel Prenj

Mnogo veći izazov će biti izgradnja tunela Prenj kod Jablanice, a koji će biti dug 10,5 kilometara. To će biti najduži tunel na Koridoru 5C i jedan od najdužih evropskih tunela. Procjena je da bi trebao koštati 400 miliona eura.

Među brojnima koji su angažovani na njegovoj izgradnji je David Rajšter, a izgradnja bi trebala početi ove godine. S obzirom na to da bi se trebao graditi na iznimno složenom području, naglasio da postoje dvije mogućnosti – da bude pretplaćen ili da AC FBiH kao investitor odustane od ovog gradilišta. Ukazao je da je cilj da se obje opcije izbjegnu.

Stručni skup u Sarajevu o izgradnji tunela na Koridoru 5C (Foto: D. S./Klix.ba)

Stručni skup u Sarajevu o izgradnji tunela na Koridoru 5C (Foto: D. S./Klix.ba)

Upozorio je da opasnost može biti voda, što je bio slučaj i prilikom tunela Ivan. Napomenuo je i na to da se mora riješiti i pitanje rasjeda. Rajšter je ukazao da će tunel Prenj imati svoju vatrogasnu stanicu i svoj, lokalni centar za upravljanje. Istakao je da se svaki dio tunela posebno projektovao, a kasnije su se ti dijelovi uklapali.

Ako ovaj tunel bude izgrađen, putovanje od Sarajeva do Mostara bi trebalo trajati sat vremena.

Klix.ba