hljeb 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Naučnici su otkrili da je salo na trbuhu, odnosno masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj duplji, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca, poznata i kao visceralna masnoća – najštetnija vrsta masnoće.

Visok nivo masnoće na trbuhu povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog udara, moždanog udara, kao i rezistencije na insulin.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje sala na trbuhu i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ishrana takođe ima veliku ulogu u obimu vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate cjelovitom hranom, možete da spriječiti nakupljanje masnoća na trbuhu.

Jedna od namirnica koje je nauka najuže povezala sa masnoćama na trbuhu je bijeli hljeb, pa bi trebalo da razmisliti o konzumiranja ove vrste hljeba, ukoliko želite da se oslobodite opasne masnoće, piše Eat This Not That.

Kako je bijeli hljeb povezan sa masnoćom na trbuhu?

U jednoj studiji, istraživači sa Univerziteta Tafts pratili su prehrambene navike 459 odraslih srednjovječnih osoba tokom dvije godine. Na osnovu izbora hrane učesnika, svrstani su u šest grupa po načinu ishrane.

Studija, objavljena u časopisu „The American Journal of Clinical Nutrition“ otkriveno je da ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog hljeba i druge visoko rafinisane hrane dobili su najviše masnoća na trbuhu.

U odvojenom pregledu „British Journal of Nutrition“, istraživači su otkrili da konzumiranje manje bijelog hljeba uz mediteransku ishranu može da pomogne u smanjenju kilograma i masnoće na trbuhu koju biste vremenom mogli da dobijete.

Konkretno, rezultati su pokazali da su tokom četiri godine učesnici koji su konzumirali najviše bijelog hljeba dobili 1,7 kilograma više od onih koji nisu konzumirali bijeli hljeb.

Zašto bijeli hljeb prouzrokuje salo na trbuhu?

Studije koje povezuju bijeli hljeb sa masnoćom na trbuhu bi mogle da pokažu samo da postoji veza između konzumiranja bijelog hljeba i masti na trbuhu, a ne i zašto bijeli hljeb dovodi do masti na trbuhu. Međutim, istraživači imaju nekoliko hipoteza.

Kao prvo, bijeli hljeb ima mnogo kalorija i prostih ugljenih hidrata, ali ima malo vlakana, zdravih masti i proteina.

Kao rezultat toga, bijeli hljeb je klasifikovan kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom (visokim GI).

Studije pokazuju da konzumiranje hrane sa niskim GI rezultira osećajem sitosti više nego kada jedete hranu sa visokim GI. Drugim riječima, hrana sa visokim GI ne ispunjava vas kao druga hrana, što može da prouzrouje prejedanje i dobijanje kilograma.

Drugi način na koji bijeli hljeb može da prouzrokuje dobijanje kilograma i salo na trbuhu je taj što podstiče oslobađanje insulina u telu.

Insulin je hormon koji luči pankreas odnosno gušterača, i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više prostih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i vjerovatno će se više glukoze deponovati kao masnoća i masnoća na trbuhu.

Druge vrste hljeba kao zamjena za bijeli hljeb

Tačno je da je bijeli hljeb povezan sa povećanim rizikom od stvaranja sala na trbuhu, ali to ne znači da je svaki hljeb loš. Hljeb od cjelovitih žitarica bogat vlaknima zapravo je povezan sa manje masnoća na trbuhu kada se konzumira uz zdravu ishranu.

Važna razlika je da vlakna u cjelovitoj hrani mogu da pomognu u regulaciji telesnog odgovora na ugljene hidrate.

Vlakna usporavaju razgradnju ugljenih hidrata u šećer, pomažući tako sprečavanje skokova šećera u krvi, lučenje insulina i masnoće na trbuhu.

Dakle, ako želite da izgubite salo na trbuhu, razmislite o zamjeni bijelog hljeba onim od cjelovitih žitarica.