tt
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Kompanija u Kolumbiji koristi nusproizvod prženja kafe koji kombinuje s recikliranom plastikom za izgradnju objekata za stanovanje po pristupačnim cijenama.

Radi se o kompaniji Woodpecker WPC iz Bogote, koja koristi kombinaciju ljusku kafe i reciklirane plastike za proizvodnju materijala koji je dovoljno čvrst za izgradnju stambenih objekata, štala i skladišta.

Cijena takve “kuće” napravljene od tog materijala iznosi svega 4.500 dolara. Komponente od kojih se prave objekti lako se transportuju i na udaljene lokacije.

Pomenuta kompanija obično sama pravi objekte, ali ima i kupaca koji samo naruče komponente te ostatak posla obave sami. Izgradnja je veoma jednostavna i traje manje od sedam dana.

Kuće od plastike i ljuske kafe

U novembru prošle godine je uragan Iota pete kategorije zahvatio kolumbijsko ostrvo Providens i napravio veliku štetu uništivši 1.300 domova, a najbolje brzo rješenje su bile upravo kuće koje proizvodi ova kompanija.

Takvi stambeni objekti su dobro rješenje za ruralne predjele i zajednice s niskom platežnom moći.

Proizvodnja kafe zagađuje vodu, a takođe se uništavaju šume koje su dom delikatnih ekosistema. Stoga je iskorištavanje nusproizvoda izuzetno važno, a jedna kompanija iz Tajvana ih koristi za pravljenje odjeće.