Komplikacija koja dovodi do neplodnosti: Kada su menstrualni bolovi ozbiljan problem

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Velika većina žena ima tu nesreću da jako dobro zna što su to menstrualni grčevi, a samo rijetke sretnice nemaju pojma o kakvim to problemima ostatak svijeta bruji. Menstrualne grčeve ne voli niko, izuzetno su bolni i neprijatni i gotovo da niko ne zna šta da uradi kada nas uhvate, osim eventualno, da popiju neke lijekove protiv bolova i da čekaju da prođu.

Ali, ako imate grčeve toliko jake da vas sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, morate da znate da takvi grčevi nisu normalno stanje. Prije nego što krenete da paničite, postoji velika mogućnost da jednostavno imate niži prag tolerancije na bol ili bolnije menstruacije od nekakvog prosjeka, ali svakako bi na menstrualne probleme trebalo da obratite pažnju jer oni mogu da ukazuju na endometriozu, piše Kurir.

Inače, endometrioza je stanje za koje je karakteristično nalaženje i rast tkiva endometrijuma izvan maternice. Endometrioza može da bude uzrokom bolnih grčeva, neprijatnosti tokom seksa, a najčešća komplikacija je neplodnost.
Veliki problem endometrioze je taj što prije njenog otkrivanja mogu da prođu decenije, a može da se desi i da nikada ne bude otkrivena. Neke studije govore da 10% svih žena ima endometriozu, ali većini nikada ne bude dijagnostikovana.

Endometrioza može da se liječi, a iako ne mora da dovede do neželjenih posljedica poput neplodnosti, ukoliko je moguće, poželjno je otkriti je na vrijeme. Iz tog vam razloga donosimo listu “simptoma” na koju bi posebno trebalo da obratite pažnju:

1. Bolni seksualni odnosi ili mokrenje, zatvor i grčevi koji vas ne muče isključivo za vreme menstruacije i PMS-a;
2. Grčevi su abnormalno jaki (dovoljno jaki da vas spriječe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti);
3. Već neko vrijeme neuspješno pokušavate da ostanete u drugom stanju;
4. Ako primjećujete poboljšanje prilikom korištenja protivupalnih lijekova ili pilula za kontracepciju, razmislite o laparoskopskom pregledu.