Koristi alternativne medicine kod liječenja glaukoma

33 1

Glaukom je neurodegenerativno oboljenje koje usljed postepenog propadanja vlakana očnog nerva ima za posljedicu ireverzibilni-nepovratni gubitak vida.

Riziko faktori

Iako se, kaže dr. Enesa Begović, oftalmologinja, u oftalmologiji za ovo oboljenje koriste različiti medikamenti, laserske i hirurške tehnike, važno je istaći da još ne postoji lijek za glaukom primarnog otvorenog ugla, koji se javlja u oko 99 posto svih formi glaukom.

– Stoga se, iako vrlo šturo, u smjernicama za liječenje glaukoma koje je preporučilo Evropsko udruženje glaukomatologa spominju alternativni načini liječenja ovog oboljenja. Iako je u primarnih glaukoma uzrok oboljenja nepoznat, neki riziko faktori kao što su povišen očni pritisak i slaba prokrvljenost očnog živca ciljne su tačke prema kojima je usmjereno liječenje – kaže dr. Begović.

Nove mogućnosti

I dok se očni pritisak, navodi dr. Begović, spomenutim načinima liječenja može u velikom broju slučajeva staviti pod kontrolu te samim tim usporiti tok bolesti i odgoditi gubitak vida za 10 i više godina, za poboljšanje prokrvljenosti očnog živca do sada nije otkrivena efikasna i općeprihvaćena terapija.

– I pored najbolje primijenjene terapije, glaukomski ispadi progrediraju te se istražuju novije mogućnosti liječenja ove bolesti. Neuroprotektori kao što su vitamini iz grupe B, prema nekim studijama, pokazuju učinkovitost. Određeni način prehrane s dosta voća i povrća može biti od koristi – dodaje dr. Begović.

U toku je studija koja će trajati šest mjeseci, a bavi se analizom učinkovitosti suplemenata za liječenje glaukoma kojom bi se provjerila hipoteza da pojedini dodaci prehrani mogu usporiti tok bolesti ili čak u ranim slučajevima glaukoma dovesti do oporavka ispada u vidnom polju.

Brojna istraživanja

Brojna istraživanja o temi alternativnog liječenja glaukoma su u toku i vrlo je važno da podatke s tim u vezi pacijentu daje ljekar, navod dr. Enesa Begović. Razlog za to je da bi se mogućnost eventualnog pogrešnog liječenja svela na najmanju moguću mjeru.

Avaz

Prethodni članakPRETUČEN DARKO LAZIĆ?! Pjevač sav u modricama, oglasio se putem društvenih mreža
Sljedeći članakTeška nesreća, poginuo motociklista