KRAJ CRNIM KRUGOVIMA ISPOD OČIJU: Ovo su načini kako se riješiti podočnjaka zauvijek

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Podočnjaci sve češće nastaju kao posljedica stresu na radnom mjestu i okolini, neurednog načina života, a mogu biti uzrokovani i alergijama, iscrpljenim organizmom ili nekom bolešću, poput zatajenja bubrega. Takođe, mogu se pojaviti i zbog genetskih predispozicija, a onda je njihovo uklanjanje gotovo nemoguće.

Medicinski gledano, podočnjaci nastaju kako posljedica pucanja sitnih kapilara blizu površine kože na području ispod oka, a kako je koža na tom mjestu vrlo tanka, podložna je raznim štetnim uticajima, kako iz tijela, tako i iz okoline.

Zdravim navikama do lica bez podočnjaka

Kako bi se riješili podočnjaka, prije svega je potrebno promijeniti štetne životne navike, a to prvenstveno znači da treba regulisati ishranu i povećati unos tečnosti. Isto tako, preporučuje se barem 7 sati sna te rješavanje poroka poput cigareta i alkohola uz redovito bavljenje vježbom.

Kao prvu pomoć mogu se koristiti puderi i kreme koji vlaže i oživljavaju kožu te revitalizirajući hladni oblozi u obliku gel maske ili vrećica čaja. Posljednja opcija je nanošenje pudera ili korektora na području podočnjaka, ali to je samo kratkotrajno rješenje.