Lideri Trojke nakon historijskog uspjeha na EU putu: Jedino što smo prodali jeste BiH Evropskoj uniji!

Lideri Trojke nakon historijskog uspjeha na EU putu: Jedino što smo prodali jeste BiH Evropskoj uniji!

Lideri Trojke održali su ceremonijanlnu press-konferenciju na kojoj su okupili i svoje članove, parlamentarce i ministre.

Prvi se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Krenuli smo u ovaj proces svjesni svih opterećenja, ali odlučni da probamo promijeniti političke odnose u BiH. Jedina promjena u vlasti je ustvari Trojka. To nije lako, bilo je trenutaka kada smo jedni druge ubjeđivali da morao nastaviti i da bez kompromisa nema napretka. Nije bilo lako trpiti ni one prozivke za izdaju i prodaju. Na kraju smo BiH prodali Evropi.

Kako nama nije bilo lako, nije bilo lako ni opoziciji objašnjavati svom glasačkom tijeli šta se ovo dešava”, rekao je Nikšić.

On je podsjetio na riječi predsjendice Evropske komisije Urusle von der Leyen da je u godini dana urađeno više nego u prethodnih deset.

“Ali, svjesni smo da nas pravi posao tek čeka. Nadamo se da će sljedeći razgovori biti relaksiraniji. Zašto? Sad za sto dolazi i predstavnik Evropske komisije, neko ko će valorizirati to što dogovorao – da li je to u skladu sa standardima EU”, naveo je Nikšić.

Predsjednik SDP-a i premijer FBiH naveo je da su svjesni pitanja koja nisu uspjeli riješiti.

“Ovih dana ćemo dogovoriti novi sastanak sa naši partnerima u SNSD-u i HDZ-u. Ovo nije pobjeda niti jedne političke partije, ovo je rezultat kompromisa svih nas. Želimo još više uraditi za naše građane kako bi osjetili sve blagodati Evropse unije. BiH to zaslužuje. Naša politika će na kraju dati rezultate, dovest ćemo EU u BiH”, naveo je Nikšić.

Nakon njega obratio se Edin Forto, predsjendik Naše stranke.

“Mi radimo za BiH. Od četvrtka do kasno sinoć lijepo smo se osjećali jer smo zauzeli taj evropski kurs. Već danas smo tu da radimo. Čestitam građanima na tome da smo u evropskoj perspektivi, naš cilje da BiH sjedi za stolom u EU i odlučuje sa najmoćnijim državama Evrope”, rekao je Forto.

“Mi moramo stotine zakona usvojiti u narednom periodu. Slavlje je završili sinoć, moguće je da u narednim danima krenu novi izazovi. Ali, Trojka neće odustati. Želim se zahvaliti i Nerminu i Dini za mudrost. I za rad, ali prvenstveno za mudrost”, naveo je Forto.

Na kraju se obratio Konaković.

“Ovo je mali dio tima koji je promijenio paradigmu u BiH, koji je donio veliku dozu hraborosti na političku scenu. Trojka je kao jedan projekata opravdala svoja očekivanja i potvrdila koliko je bilo važno da se prvi mi dogovorimo oko prioriteta pa da i lične i partijske interese stavimo u fioku. Nagrađeni smo

Srušili smo zid populiza koji je okovao BiH od političara koji nisu znali ništo drugo. A to je vrlo lako, vrlo lako je nekom teško izjavom dobiti simpatije ljudi, ali time za njih ništa ne možete uraditi. Zbog takvi smo prvi po odlascima ljudi, po korupciji, po siromaštvu. Zato su ovi ljudi tu, oni su uradili lavovski posao.

Drugo, pokazali smo da je u ovoj zemlji moguće razgovarati i dogovarati se. Bez obzira na teške trenutke iz prošlosti. Ova koalicija je usvojila 16 zakona za EU. Ojačali smo institucije povećanjem državnog budžeta”, istakao je Konaković.

On je govorio i opoziciji.

“Mislio sam da kada smo bili pri kraju i kada smo znali da ćeo dobiti zeleno svjetlo da imamo potrebu da se nagovorimo onima koji su pravili neprincipijelni pritisak na sve nas. Ali takav poriv nemam dana, imam suprotan. Da ih pozove da se priključe ovoj priči koja BiH može u kratkom roku staviti rame uz rame s onima za koje smo mi do prije rata bili ekonomska sila, a danas su oni za nas zahvaljujući Evropskoj uniji”, rekao je Konaković.

Ali sad slijedi rad.

“Od jutros se već pokreću neki procesi, Nermin je najavio da ćemo već pozvati naše partnere.

Ovaj zaključak iz EU je povoljan jer nam otvara prostor za brzi pregovarački okvir, skrining… A onda i dolazak novih institucija”, naveo je Konaković.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS