Ljekari o kolegi Drljeviću: Obični ublehar, recite mi ime pacijenta kojeg je izliječio 

drljevic 5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Javna ustanova Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 1. augusta donijela je Odluku o privremenoj organizaciji rada specijalizanata u Odjeljenju za infektivne bolesti.

U Odluci je navedeno, “kako je zbog promijenjene epidemiološke situacije, a u skladu sa raspoloživim kadrom, potrebno organizirati rad ljekara specijalizanata sa svih organizacionih jedinica u Covid ambulanti Infektivnog odjeljenja u redovnom radnom vremenu i to za obavljanje poslova prijema i pregleda pacijenata”.

Po prijedlogu prim. dr. Ednana Drljevića, šef Infektivnog odjela u Općoj bolnici, razmotrena je mogućnost angažiranja ljekara koji obavljaju specijalizaciju te je konačan prijedlog pomoćnika direktora za medicinske poslove organiziran rad ljekara specijalizanata na način da se svakim radnim danom u mjesecu u redovno radno vrijeme angažira po jedan ljekar na specijalizaciji za obavljanje isključivo poslova prijema i pregleda pacijenata u Covid ambulanti.

U Odluci je istaknuto “kako navedeni način angažiranja ljekara specijalizanata neće ugroziti njihove svakodnevne obaveze i zadatke, imajući u vidu broj ljekara na specijalizaciji i angažiranje samoj jednog ljekara u redovno radno vrijeme radnim danima”.

Nakon donošenja Odluke, koju je potpisao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice, u javnost je procurila prepiska ljekara iz ove zdravstvene ustanove koja se odnosi na status i rad prim. dr. Ednana Drljevića u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

– Ne znam kad ste gospodina promovisali u profesora? Recite mi ime i prezime pacijenta koga je on izliječio? Ljude su liječili internisti, pneumoftiziolozi, i naravno najteže slučajeve kolege anesteziolozi. To je jedan običan ublehar. Odjeljenje Covid postoji da bi on opravdao svoje postojanje. Uzgred, prosjek pregledanih u infektivnoj ambulanti prošli mjesec je 4,8 dnevno. Ogroman posao, ne znam kako je to iznio – napisao je jedan od ljekara iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u njihovoj Viber grupi.

– Organizacija njegovog posla je obično g****, da ne koristim drugu riječ. Nikad u svojoj karijeri nisam radio sa takvim ublehama. Ko god želi i uživa u njegovoj organizaciji posla, onim famoznim sastancima – bujrum. Samo još sa Bajdenom nije kontaktirao i konsultovao se. Možda i jeste, a ne znam – piše dalje u grupi.

Treći ljekar je napisao:

– Moram se složiti s …… – dosta više ublehe i ispiranja mozga. Dosta više. Neumjesno je – napisao je ljekar iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Prim. dr. Ednan Drljević, infektolog, prije dolaska u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, radio je u Kantonalnoj bolnici Zenica. Njegov angažman u Općoj bolnici u javnosti je već dovođen u pitanje.

U aprilu prošle godine Ljekarska komora Kantona Sarajevo upoznala je javnost sa činjenicama iz kojih se jasno vidi kako je prim. dr. Drljević ljekarsku djelatnost u Kantonu Sarajevo obavljao bez važeće licence.

Naime, Rješenjem o ispisu iz Registra Ljekarske komore ZDK broj 01-371/2020 od 20. novembra 2020. godine dr. Drljević je ispisan iz Registra ljekara te komore, te mu je istim Rješenjem ukinuta licenca koja je važila do 22. decembra 2022. godine.

– To se jasno vidi u Rješenju zdravstvenog inspektora KS broj UP-1-14-10-33-30954/20 od 17. novembra 2020. godine kojim je naloženo odgovornom licu u JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” da u roku od 30 dana od dana prijema Rješenja inspektora osigura licencu nadležne Komore KS za dr. Ednana Drljevića. Nadležna Komora KS je dr. Drljeviću prvo izdala licencu na tri mjeseca, što je odgovaralo periodu na koji je imao zaključen ugovor o radu sa poslodavcem (do 26. februara 2021.), a nakon toga je 15. marta 2021. godine izdata licenca na godinu dana. U periodu od 26. februara 2021. do 15.marta 2021. godine dr. Drljević nije imao licencu. Također, napominjemo da je dr. Drljević u period od augusta do decembra 2020. godine radio bez licence. To je period kada je prestalo važenje proglašenja stanja prirodne nesreće – naveli su tada iz Ljekarske komore KS.

Faktor