MALI TRIKOVI: Bez dijete i vježbanja: Smršajte jedan kilogram sedmično na deset načina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

mrsanje

Mršanje je stvar dobre organizacije, sitnih trikova i stjecanja navika za koje će vam se nakon kratkog vremena činiti da ih praktikujete oduvijek. Dokaz je tome idućih deset najlakših načina kako svake sedmice smršati jedan kilogram.

Savršena računica mršnja je jedan kilogram manje sedmično, a taj ideal možete postići unosite li svaki dan 500 kalorija manje nego inače. To ne znači da se morate držati drastičnih dijtea i sumanuto brojati kalorije – mršavljenje je ustvari stvar dobre organizacije, sitnih trikova i stjecanja navika za koje će vam se nakon kratkog vremena činiti da ih praktikujete oduvijek. Dokaz je tome idućih deset najlakših načina kako svake sedmice smršati jedan kilogram-

1. Izbjegavajte orašasto voće
Orašasti plodovi sadrže masnoće dobre za srce, ali i puno kalorija: šaka prženog raznovrsnog orašastog voća ima oko 175 kalorija, a osoba u prosjeku pojede tri šake, odnosno 525 kalorija. Stoga ih izbacite u potpunosti, a ako im ipak ne možete odoljeti jedite pistacije – jedna šaka ima 159 kalorija, a skidanje ljuske usporit će grickanje.

2. Ne jedite ispred TV-a
Jedete li dok gledate TV pojest ćete 288 kalorija više. Jedite za stolom, a jedan sat gledanja televizije zamijenite za laganu šetnju. Tako ćete potrošiti 527 kalorija.

3. Jedite iz manjih tanjira
Tanjire standardne veličine zamijenite za one dva i pol centimetara manje. Jest ćete 20 do 25 posto manje i unijeti do petsto kalorija manje, a osjećat ćete se jednako siti.

4. Brojite čips i krekere
Nemojte bezumno jesti čips dok se vrećica ne isprazni. Izvadite ih otprilike petnaest, stavite u posudice, a ostatak pospremite. Tako ćete unijeti svega 140 kalorija, a žudnja za grickanjem bit će zadovoljena.

5. Pijte alkohol s limunom
U raznim alkoholnim koktelima može se skupiti bombastičnih 800 kalorija, a izbjeći ćete ih ako pijete destilirani alkohol ili alkoholna pića pomiješana s mineralnom vodom, tonikom, sokom od brusnice ili s iscijeđenim limunom.

6. Jedite manje tjestenine
Tjestenine se ne morate odreći, ali normalna porcija bila bi ona koja stane u šoljicu. No, obično za jedan obrok pojedemo puno više, a te ogromne porcije mogu pucati i s 1.000 kalorija. Pojedete li dvije šalice rezanaca izbjeći ćete oko 600 kalorija.

7. Nemojte pojesti sve s tanjura
Za svakim obrokom ostavite 25 posto hrane na tanjuru. Ostatke sačuvajte za idući dan. Unosite li dnevno 2.000 kalorija ili više, na ovaj način smanjit ćete tu brojku za 500.

8. Spavajte dovoljno
Nedostatak sna tjera nas da se ‘razbuđujemo’ hranom. Istraživanje je potvrdilo da ljudi koji spavaju šest sati ili maje jedu puno više tokom cijeloga dana. Spavajte sedam ili osam sati i unijet ćete oko 1.000 kalorija manje.

9. Pijte napitke bez šećera
Pola litre čaja s dodanim voćnim sokom može imati 400 i više kalorija. Istu količinu kalorija izbjeći ćete ako pijete napitke bez dodanog šećera.

10. Za doručak jedite jaja, a za ručak supu
Za doručak pojedite dva kuhana ili poširana jaja – zasitit će vas i u ostatku dana pojest ćete oko 400 kalorija manje. Za ručak ili večeru prije glavnog jela pojedite tanjur niskokalorične supe i tako ćete za svakim obrokom pojesti oko 130 kalorija manje. Ukupno ćete u danu unijeti oko 650 kalorija manje.

Zadovoljna.hr