Mešević: Građani koji su neovlašteno gledali Tomu mogu biti sankcionisani

1634142508 mesevic 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iza Razija Mešević, vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stručnjak iz domena Prava intelektualnog vlasništva, za N1 je pojasnila postoji li odgovornost krajnjih korisnika koji su pogledali film “Toma” na društvenim mrežama.

Mešević je kazala da ne zna trebaju li se građani BIH koji su dijelili i gledali ovaj video plašiti, ali također ne zna ni trebaju li mirno spavati.

ČITAJ JOŠ:  Uz njih je plakao region: Scene u filmu “Toma” koje se nikada nisu dogodile

“Naravno da su na meti nadležnih organa te osobe koje su link stavile na raspolaganje, iz razloga što je uvijek glavni cilj da se ukloni izvor od kojeg potiče povreda prava, odnosno taj piratski izvor”, kazala je.

Smatra da postoji pravni osnov da čak i krajnji korisnici budu sankcionisani.

“U svijetu veoma rijetko nadležni organi idu ka krajnjim korisnicima, upravo jer to nije cilj. Kada se to radi, radi se upravo kao neki vid odgojne mjere i zastrašivanja”, dodala je.

ČITAJ JOŠ:  UDAJE SE CECA RAŽNATOVIĆ?! Nakon 20 godina odlučila da se skrasi!

Pojašnjava da ono što su krajnji korisnici uradili je akt streaminga.

“A streaming jeste vid reprodukcije, a reprodukcija je isključivo pravo autora, bez obzira na to što je streaming privremeno reproduciran, on je poticao iz nezakonitog izvora, prema tome postoji i odgovornost kranjih korisnika”, kazala je.

GODISNJICA
MARKETING