AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Akademkinja Senka Mesihović-Dinarević, jedna od najboljih pedijatrica u Evropi, od početka je uključena u borbu s koronavirusom. Izuzetna zdravstvena stručnjakinja prije pet godina napustila je poziciju direktorice Pedijatrijske klinike Jezero, a i pored otvorenih vrata u brojnim svjetskim zdravstvenim ustanovama, odlučila je ostati u BiH.
Adekvatna zaštita

– Željela bih da bude kao svugdje u svijetu, da vakcinacija u BiH ne bude sutra, nego jučer. Zaista se odgovorni trebaju što prije organizirati i stanovnicima BiH omogućiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu – kaže Mesihović-Dinarević.

Naša sagovornica tvrdi da, osim znanjem, pandemiju trebamo pobijediti i optimizmom.

– Radi se o pandemiji koja je donijela promjene na globalnom političkom, ekonomskom i zdravstvenom planu i svugdje u svijetu ljudi se bore da je suzbiju. Kako? Mjerama – maska, distanca, higijena. I naša se država trudi u različitim svojim dijelovima, kantonima i, s obzirom na to da su zdravstveni radnici pod enormnim pritiskom, nadam se da ćemo uspjeti izdržati i staviti je pod kontrolu – dodaje Mesihović-Dinarević.

Od proglašenja pandemije pedijatrijski kardiolozi u svijetu u stalnom su kontaktu, razmjenjuju informacije, iskustva i savjete vezane za dijagnosticiranje, liječenje i oporavak od infekcije kod djece. Potvrđeno je da se koronavirus može prenijeti intrauterino, s majke na dijete. Simptomi na koje roditelji trebaju obratiti pažnju su povišena temperatura, odbijanje hrane, kašalj, u nekim slučajevima i dijareja i promjene po koži.

– Imala sam pacijenta starog dva dana koji je imao antitijela nakon prijenosa koronavirusa s majke. Srećom, takvi slučajevi nisu toliko opasni, nisu toliko teški i mogu se adekvatno tretirati kada se prepoznaju – pojašnjava Mesihović-Dinarević.
Bavljenje sportom

Ističe da su u ”Eurofarm” poliklinici u ovom periodu imali oko 80 djece koja su bila u kontaktu s koronavirusom, uzrasta od dva dana, predškolskog, školskog, do adolescenata.

-Vrlo je interesantna i grupa djece koja se bavi sportom i sada je pitanje da li se baviti sportom ako si prebolovao ili bio u kontaktu s koronom – kaže Mesihović-Dinarević.
Posljedice na srčani mišić

– Koronavirus može ostaviti posljedice na srčani mišić, na koronarne krvne sudove, u smislu ili da su dilatirane, da imaju proširenja, aneurizme, ili da ima nekih promjena na samom miokardu. Ako svi nalazi budu dobri, a neku djecu mi opteretimo u smislu da urade 24-satni monitoring rada srca i, ako ne nađemo nikakvih promjena, onda je stav struke da se oni postepeno uključuju u sportske aktivnosti. Ali i dalje vitamini, distanca i pozitiva, jer pozitivu moramo imati – ističe Mesihović-Dinarević.