t 3
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 6, 2021 @ 10:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

ržavni sekretar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova zadužen za Evropu Mihael Rot (Michael Roth) bio je u dvodnevnoj oproštajnoj posjeti BiH. Kako je rekao u razgovoru za “Dnevni avaz”, ne bi mogao zamisliti svoj odlazak bez putovanja u zemlje zapadnog Balkana.

Ozbiljna prijetnja

Rot je istakao da je situacija u BiH veoma ozbiljna, tačnije, da je prijetnja stabilnosti zemlje.

– Destruktivna politika, politika secesije, bojkota, blokade institucija je neprihvatljiva. Ko to sve radi, on zaista čini grijeh prema budućnosti, prema perspektivi ove zemlje i njenom putu ka EU. I to neće skrštenih ruku gledati i pratiti ni EU ni Njemačka. I to sam zaista, bez ikakvih nesporazuma, dao do znanja u svojim razgovorima – rekao je Rot.

Kako je dodao, Evropska unija ima sve opcije na raspolaganju, sve instrumente na stolu, u što se ubrajaju i sankcije.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Sankcije su jedna opcija. Tužan sam što smo trenutno u jednoj takvoj situaciji da se o tome treba pričati. I kada je riječ o sankcijama, ne radi se o jednoj osobi, pojedincu, nego se radi o sistemu. Ne trebaju platiti građani RS cijenu toga, nego sankcije treba da se tiču onih koji žele i koji su odgovorni za bojkot države i koji traže secesiju. Radi se o tome da se ne sankcionira jedno društvo, nego da se sankcioniraju pojedinci, naprimjer, u formi da se zamrzne njihova imovina – istakao je Rot.

Dodao je da je za sankcije potrebna saglasnost EU te da to nije uvijek lako postići, ali ti instrumenti u EU postoje i redovno se koriste.

Saradnja sa SAD

Kada je u pitanju reforma Izbornog zakona, Rot je podvukao da trenutno podržavaju sve one koji rade s velikim naporima na tome.

– Veoma blisko sarađujemo i sa SAD. Naša ekspertiza vam stoji na raspolaganju. U svim našim razgovorima je u prvom planu zaista bio zahtjev za temeljnom reformom Izbornog zakona. Ovo kažem s punim poštovanjem, posljednja reforma Izbornog zakona u Njemačkoj je bila veoma bolna i kontroverzna. Zato želim reći, ovo nije mačiji kašalj. No, ako se svako samo zacementira iza svojih pozicija i ne pokaže spremnost na kompromis, na razgovor, onda od toga neće ništa biti. Mi se nadamo da ćemo u dogledno vrijeme doći do kompromisa koji će prije svega naići na odobrenje – rekao je Rot.

Dodao je kako smatra da u našoj zemlji ima previše crvenih linija, a premalo spremnosti na kompromis.

– Onaj ko zaista želi preuzeti političku odgovornost, odnosno vodstvo, on mora pokazati hrabrost i biti spreman na razgovor s ostalima – potcrtao je Rot.

Jasan signal

Rot se osvrnuo i na problematiku negiranja genocida u Srebrenici.

– Znate, ovo, veoma važno pitanje tretiram s nekom vrstom suzdržanosti i rezerve. Moram vam priznati da se Njemačka nakon Drugog svjetskog rata, nacističkog terora, holokausta, nije željela ozbiljnije baviti tim pitanjima. I za nas je bio to jedan veoma bolan proces, koji ni danas nije okončan.

Nakon 26 godina još su mnogi zločinci živi, a i isto tako su još i mnoge žrtve žive. Ja vam želim samo reći, ja svake godine godišnjicu masakra u Srebrenici obilježim tako što zapalim svijeću. Zato je neophodno da i država pošalje jasan signal da je glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje genocida neprihvatljivo. To su dužni žrtvama, a svi smo mi svjesni toga – zaključio je Rot.

LIDER