Milorad Dodik: Ja nisam Bosanac, ne zovite me tako

1000x563 cmsv2 bb2cf8f9 4936 5b26 9b7b a7ab7e84754b 5932014
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da “Srbin ne može da živi bez slobode, kao ni bez jedinstva i da Srbija i RS hoće jasno da kažu da vode jedinstvenu politiku zaštite srpskog naroda”.

Dodik je na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave u Beogradu kazao da su Srbi uvijek pokazivali jedinstvo u najtežim historijskim trenucima i da je to određivalo karakter srpskog naroda: “Taj karakter se razlikuje od drugih koji su prihvatali olako podaništvo, tutorstvo i čekali da im se sloboda podari, najčešće da im je podare Srbi kroz historiju i vijekove.”

On je istakao da su Srbi uvijek stali da brane slobodu pred najvišim silama, te da su prolazili golgote, ali nisu dali ono što su njihovi geni, a to je sloboda (?!).

ČITAJ JOŠ:  Milorad Dodik o zabrani ulaska Vučiću u Jasenovac

Dodik je zamolio i građane Srbije da Srbe iz RS-a ne zovu Bosancima, navodeći da oni to ne vole.

“Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicom, moja krsna slava je Đurđevdan i ništa me ne identifikuje po ničemu sa tom riječju Bosanac. Zamolio bih vas, samo kažite jednostavno da smo mi Srbi, nismo bosanski Srbi, kao što oni u Hrvatskoj nisu hrvatski Srbi , nego jednostavno Srbi sa našim identitetom koji gradimo kroz vijekove”, kazao je Milorad Dodik.

Ponovo je pričao hvalospjeve o Srpskoj pravoslavnoj crkvi za koju kaže da je odigrala “najznačajniju ulogu, čuvajući svetinje, jezik, pismo i krsnu slavu, kao najvažniji dio srpskog identiteta”.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Dodik je rekao da često kao političar razmišlja čime to Srbi izazivaju neke druge, koji su uvijek nešto ljuti i prigovaraju Srbima, ali da ne može da nađe razlog.

“Mi se ponašamo normalno, samo želimo ono što je naše, ne želimo tuđe, niti druge da mijenjamo, da asimiliramo. Mi hoćemo da jasno da kažemo da vodimo jedinstvenu politiku zaštite srpskog naroda.”

“Naša zemlja nije Bosna i Hercegovina, naša zemlja je Srbija. Uvjeren sam da Srbi koji su tako mnogo stradali u prošlom vijeku, gubili polovinu populacije u dva rata, da je ovaj vijek našeg ujedinjena i jedinstva. Počinjemo ovako”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da ne treba pomisliti da Srbi pozivaju na puške i topove, nego na mir, saradnju i uvažavanje: “RS je srpska zemlja, mi živimo kao država, pokazalo se da nam to ne mogu oteti. Republika Srpska je po svemu država, ima teritoriju, narod, izvršnu vlast i kao takva se kvalifikovala da bude država. Vjerujem da ćemo prevazići jednog dana i to što nema stolicu u UN-u.”

ČITAJ JOŠ:  Mještani Šerića zabrinuti zbog najavljene planske sječe šume

Srbija i bh. entitet RS su obilježili zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna manifestacija je održana na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji, uz poruku da se slave dva srpska ideala – jedinstvo i sloboda.

GODISNJICA
MARKETING