Ministar Jupić nakon posjete domovima zdravlja: Sve veći odziv građana na vakcinaciju

47926DF8 BBD5 42AA B538 B191E0E8ED87
zdk.ba
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Posjetom domovima zdravlja u Kaknju i Olovu, ministar zdravstva dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica okončali su posjetu svim domovima zdravlja u Zeničko-dobojskom kantonu. Cilj posjete bila je promocija vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta.

Ministar Jupić rekao je da je zadovoljan stanjem u domovima zdravlja i njihovom pripremljenošću za imunizaciju stanovništva, koja se u ovom kantonu trenutno može obaviti na 60 vakcinalnih punktova.

ČITAJ JOŠ:  Izgradnja skladišta radioaktivnog otpada: Bh. eksperti krajem mjeseca obilaze Trgovsku goru

– Tražili smo od svih domova zdravlja da omoguće vakcinaciju bez najave, poslije radnog vremena i tokom vikenda, što su mnogi već učinili. Vakcina ima dovoljno i želimo da vakcinacija bude dostupna svima – rekao je dr. Jupić.

Naveo je da se posljednjih dana bilježi veći odziv građana na vakcinaciju u svim lokalnim zajednicama te da i neodlučni građani postaju svjesni da je masovna imunizacija jedini način da se pandemija prebrodi sa što manje posljedica i ograničenja. Naglasio je da je među hospitaliziranim pacijentima najveći broj onih koji nisu vakcinisani.

ČITAJ JOŠ:  Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

– Vakcinisana osoba nije 100 posto zaštićena, ali su mnogo manje šanse da će dobiti teži oblik infekcije i da će joj trebati bolničko liječenje – rekao je Jupić.

Prema posljednjim podacima, prvu dozu vakcine u ZDK-u primilo je 18 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

Jupić je najavio da Ministarstvo zdravstva u saradnji s Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica planira uskoro organizirati simpozij za menadžere domova zdravlja, kako bi se razmijenila iskustva iz dosadašnjeg procesa imunizacije te sagledali modaliteti još efikasnije provedbe vakcinacije stanovništva.

ČITAJ JOŠ:  GEST VRIJEDAN SPOMENA: Sejo Brajlović 20.000KM donirao Domu zdravlja i policiji!
GODISNJICA
MARKETING