Mitropolit Mihailo: Dok je nas, Bošnjake ne smije niko taknuti

Mitropolit Mihailo: Dok je nas, Bošnjake ne smije niko taknuti

Nakon više od 30 godina vladavine Milo Đukanović (DPS) silazi sa vlasti. Naime, u nedjelju na predsjedničkim izborima je doživio poraz od skoro duplo mlađeg kandidata Jakova Milatovića (Evropa sad).

Jakov Milatović je bivši ministar ekonomije, prve post-DPS vlade koja je formirana pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve (SPC). Tako je i iza Milatovića upravo stala SPC. Na izborima je imao podršku vladajućih stranaka, koje se zalažu za bliže veze sa Srbijom, a dio njih i sa Rusijom. Njegova pobjeda je izazvala lavinu reakcija u skoro svim zemljama regiona, tako i u Bosni i Hercegovini. Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo u razgovoru za N1 govorio je kako će se pobjeda Milatovića odraziti na odnose Crne Gore i BiH, ali i odnose prema Bošnjacima u Crnoj Gori.

“Crna Gora se sada mora boriti”

Na samom početku razgovora za N1 mitropolit Mihailo je kazao kako Crnu Goru očekuje nezivjestan period, ali i da nije optimističan.

“Čisto sumnjam da mogu išta bolje napraviti. Za sve ovo vrijeme dok su bili na vlasti bilo je sve gore i mislim da će se to nastaviti. Pravo da vam kažem ništa pozitivno ne bih mogao istaknuti”, kazao nam je Mihailo.

Istakao je kako je “Crnogorska pravoslavna crkva u svojim pozicijama koje joj i pripadaju”.

“Iskreno da vam kažem i da sve budu činili u narednom periodu moraju biti svjesni da ne može nestati Crne Gore ako postoji Crnogorska crkva. Crkva i narod Crne Gore su ovu zemlju stvarali i tako će biti i dalje. Činjenica je da se moramo boriti sa nekom vlašću koja će najvjerovatnije nastaviti starim pravcem. Ne znam šta da vam kažem. Bit će dosta gusto i teško. I javnost u BiH mora da zna da ova vlast koja je sada, to je vlast Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Iz Beograda su odlučivali o vlasti u Crnoj Gori. I tu je veliki novac ušao iz Srbije. Vidjet ćemo kako će biti”, istaknuo je mitropolit Mihailo.

Na naše pitanje da li će se promijeniti odnosi prema Bošnjacima koji žive na teritoriji Crne Gore, Mihailo odgovara:

“Odmah da vam kažem, ako neko bude dirao Crnogorce, onda će dirati i Bošnjake u ovoj zemlji. Dok je nas, Bošnjake ne smije niko dotaknuti. U tom slučaju, ako bi se nešto radilo i ponavljalo Srebrenica i Vukovar, onda je to neizbježan sukob u državi. Mada, ne vjerujem da će do toga doći.”

“Građani žele mir”

Zanimljivo je da je Milatović pobjedu slavio uz srpske nacionalističke pjesme. Slično je bilo i kad je pobijedio na lokalnim izborima u Podgorici kad su procrnogorski mediji pisali da je od “Evrope sad” postao “Srbija sad”.

“Pričaju i pjevaju ljudi svašta. Neki znali su pjevati: “Dolećela crna ptica, Pljevlje će biti Srebrenica. Zamislite to… I to niko ne kažnjava. Bilo je sinoć raznih poruka od građana Crne Gore. Mogu samo da kažem da generalno građani žele da bude mir i da bude sve u interesu građana Crne Gore”, istaknuo je.

Na samom kraju razgovora osvrnuo se na odnose Crne Gore sa BiH. Predsjednik RS Milorad Dodik je prvi iz BiH uputio čestitku novom predsjedniku Crne Gore Milatoviću.

“Odnosi između BiH i Crne Gore su dobri. Neću se osvrtati na Dodika i njegove stavove. RS se ne može održati. To je država u državi. Neće to dugo trajati. Bit će to jedinstvena država BiH”, zaključio je mitropolit Mihailo za N1.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica