MNOŠTVO KANDIDATA: Ko će iz ZDK na listu sankcija SAD-a?

MNOŠTVO KANDIDATA: Ko će iz ZDK na listu sankcija SAD-a?

Posljednjih dana u bosanskohercegovačkoj  javnosti, posebno političkoj, licitira se sa eventualnim imenima koja bi mogla dospjeti na listu sankcija SAD-a iz BiH. Podsjetimo, na proširenoj američkoj listi sankcija, osim Milorada Dodika, nalazi se i njegov savjetnik Milan Tegeltija. Također, Amerikanci su na ‘Crnu listu’ stavili njegovu suprugu Tijanu, kao i doskorašnjeg formalnog, a od neki dan neformalnog predsjednika PDA stranke Mirsada Kukića.

State department je na stranici obrazložio odluku: “Tegeltija i Kukić su stavljeni na sankcije radi umiješanosti u značajnu korupciju. Ove oznake čine Tegeltiju i Kukića nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovim djelovanjem narušena je vladavina prava, vjera javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH. Oznake Kukića i Tegeltije date su u skladu sa članom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za Stejt department, inostrane operacije i srodne programe”, navodi se na stranici State Departmenta.

Podsjećanja radi, nešto ranije sankcije su objavljene za Milorada Dodika i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke zbog veza s Dodikom.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control).

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

U narednom periodu bit će poznato još imena koja su pod sankcijama iz naprijed navedenih ili, pak, drugih razloga. I dok na području Zeničko-dobojskog kantona vlast nestrpljivo iščekuje objavu imena, zaboravljaju kako su upravo oni najveći kandidati da dospiju na neslavnu listu. Praktično, oni su tu već jedan korak učinili sami.

Kompletan tekst čitajte ovdje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE