Muderris: Konaković dio sistema koji pravosuđe koristi za osvetu, tako je najavljivao i hapšenje Skake

Muderris: Konaković dio sistema koji pravosuđe koristi za osvetu, tako je najavljivao i hapšenje Skake

Nezim Halilović Muderris, ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade i bosanskohercegovački hatib, podsjetio je na izjave Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda, u kojima je najavljivao hapšenja političara i javno iznosio informacije kojima bi trebalo samo pravosuđe da raspolaže te ukazao da Konaković to i dalje čini. Muderrisivi osvrti na društvena i političa zbivanja u našoj zemlji često izazovu veliku pažnju javnosti, pa tako je i ovo. Komentirajući Konakovićevo posljednje oglašavanje u vezi sa drugostepenom presudom u slučaju “Respiratori”, Halilović je napisao:

– Bio je 3. septembar 2022. godine kada je Elmedin Konaković lakonski izrekao zabrinjavajuće informacije: “Nisu znali šta će sa bivšim gradonačelnkom Sarajeva, pa su ga poslali u ambasadu, ali čini mi se, da će ga MUP brzo vratiti u Sarajevo”. Za osam mjeseci i 20 dana, to se i desilo. Uhapšen je Abdulah Skaka.

Nažalost, tada nismo znali da se suočimo sa ovom pojavom. Kako da političar, predsjednik stranke, zna detalje koji se odnose na postupanje pravosuđa? E to je zabrinjavajuće. Propustili smo tada da to primijetimo, da napravimo pritisak, čak i kroz prijave za krivično djelo. Olahko smo se pomirili sa spoznajom da ova osoba ima ovakve vrste informacija. Zamislite da je neko drugi rekao nešto iz procesa, da je precizno opisao postupanja tužilaštva, suda i policijskih agencija? Sada opet isti čovjek otvoreno i javno najavljuje nove akcije pravosuđa: “Afera Respiratori je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke. Mora dobiti i epilog drugog dijela, priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca”.

Pod ovim “mora” jasno se vidi da Konaković ima saznanja o novim procesima u pravosuđu. On ovako pravi iluziju jer hoće da pripremi teren za to, stvarajući utisak da postoji nekakav kriminal i ugrožavanje ljudskih života pa da stvori kolektivnu svijest o neizbježnosti procesuiranja toga. Stvar je jednostavna. Duboko upleten u zloupotrebu pravosuđa, a u saradnji sa njegovim najkorupiranijim dijelom i sa strancima, onima koji podržavaju ubijanje djece u Gazi, u međusobnom dogovoru u kojem biraju političke protivnike koji će biti žrtve, predsjednik NiP-a zna ko će sljedeći biti uhapšen i procesuiran, pa stvara lažnu sliku o svojoj dalekovidosti, o svom znanju i pravednosti. Ima jedna bitna stvar u psihologiji. Kada neko sa snažnim egom ima određeno tajno saznanje, ono teško ostaje u njemu, pa ga tjera da se pohvali, da se prikaže avangardnim, superiornim, preinformisanim. Tako i ova Konakovićeva najava o hapšenjima i presudama, ali mimo javnih nabavki, u zdravstvenom sektoru, može se reći da je njegovo drugo javno priznanje da je povezan sa nečasnim dijelom našeg pravosudnog sistema. Tačnije, on je depadans tog cijelog nasilničkog i antidržavnog mehanizma koji pravosuđe koristi za osvetu, za političko pozicioniranje i porobljavanje države. Na kraju, sve je to i na štetu građana, na štetu opstanka države, jer je funkcionisanje pravosuđa i vladavina prava prvorazredni interes domoljuba. Ovako nam udaraju u temelje naše Države.

Kada je onako bahato 2022. godine priznao da zna za detalje procesa, koji bi se trebali voditi mimo saznanja političara, nismo reagovali. Sada nam i drugi put priznaje da na sceni imamo pravosuđe kao političku polugu i da je on dio tog sablasnog mehanizma teške zloupotrebe onih institucija države koje bi prve trebale da brane zakonitost, pravo, pravdu.

Konaković je jedan od bitnijih aktera ovog protuzakonitog djelovanja. Samo to priznaje u naletu ega, sile i uz podršku stranaca, toliko je slobodan da nam najavljuje hapšenja, da precizira prirodu i sektore u kojima će se odvijati procesi, čak navodi i imena. Kako prije dvije godine, tako i sada. Kada se desi hapšenje koje on najavljuje kroz komentar presude u predemtu “Respiratori”, vjerovatno ćemo tada reagovati. Ali tada će biti poprilično kasno. Već tada će on daleko otići u kreiranju javnog mnijenja koje će tražiti presudu, ne znajući da je ona već pripremljena.

Naša prednost je što on to radi na neistinama, bez ijednog dokaza, samo banalnim alatkama – ponavljanjem i vikom. Na našoj strani je istina i Konakovićevo prokliznuće, na koje ga je, rekao sam, natjerao njegov ego i privid snage. Zato sada treba politički, medijski i preko nadležnih tužilaštava ukazati na ova samopriznanja koja su bitni dokazi o političkoj kontroli i zloupotrebi pravosuđa, a što je krivično djelo. Jednostavno kazano, Konaković druge optužuje za kriminal i zloupotrebe, a već u sljedećoj rečenici sam priznaje da je dio maliciozne sprege politike i pravosuđa. To narodu treba objasniti, ali i nadležnim institucijama – zaključuje Nezim Halilović Muderris.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica