Portal 072info

Muzej grada Zenica obilježio Međunarodni dan muzeja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, Muzej grada Zenice posvetio je u potpunosti sadržajima proisteklim iz djelovanja zeničkih umjetnika i učenjaka, sve bazirano na pisanoj riječi, od Kulina bana do savremenog zagađenog doba.

STALNA GODIŠNJA POSTAVKA – MUZEJSKI KUTAK 2019.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Edukativno-kreativni i pristupačni kutak otvorenje u lijevom krilu prizemlja, uz glavni ulaz u zgradu muzeja, još sredinom 2016. godine, ovih dana doživlja svoj redizajn. Ideja vodilja za ovaj prostor je da bude stimulativan kreativni prostor sa izloženim muzejskim edukativnim sadržajima, koji su pri tome prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Za 2019. godinu u muzejskom kutku predstavili smo postavku koja će skrenuti pažnju na elemene odijevanja, kićenja i pismenosti srednjovijekovne Bosanske države. Putem edukativno i kreativno stimulativnog izlaganja taktilne replike i odgovarajućih crteža, transkripta, replika elemenata nošnje i/ili nakita nastojimo istaknuti bogatstvo bosanskog naslijeđa i kulture i povezati muzejske eksponate sa nastavnom građom koja se obrađuje u školama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U kutku je  takođe velika slovarica pisma Bosančice kojom ističemo značaj izvornog Bosanskog pisma kojim se više ne koristimo. Od interaktivnih sadržaja na raspolaganju posjetiocima je igra/kviz znanja na video topu. Edukativni radni listovi i bojanke/slovarica Baosančice  izrađeni su i dotupni unutar kutka za učenje kroz igru i zabavu. 

ZENICA ZELENI GRAD

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Priredili  smo izložbu zeničkih strip crtača, poteklih iz prve bh škole stripa, ovaj put posvećenu ekološkom osvješćenju Zeničana. Mi želimo da Zenica bude zeleni grad, grad bez zagađenja, u kojem možemo, končano prodisati.

Predstavljeni su radovi osam autorica i autora, renomiranih poput Biljane Šafaržik, Zdravka Cvjetkovića, Besira Maglića i dr. koji promišljaju ekološke probleme sa kojima se suočavamo, te u antiutopijskom duhu predviđaju što nas čeka ukoliko ne pokažemo više postovanja prema životnoj sredini.

Jezik umjetnosti  je univerzalan, te će poruke mladih crtača mnogo jasnije nego elaborate naučnika iskazati kako problem tako I potrebe, naročito zahvaljujući jednostavnoj činjenici da je već obezbjeđena evropska promocija ovih stripova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Posjeta reisu-l-uleme Muftijstvu zeničkom: Uskoro završetak strateški važnog projekta

Portal 072info

ZENICA: U toku sanacija udarnih rupa na gradskim saobraćajnicama

Portal 072info

Evo šta kažu iz MUP-a ZDK o stajanju na Zeničkoj obilaznici

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME