Portal 072info

Na području FBiH u prva tri mjeseca poginulo 30 osoba

Na području Federacije Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 30 osoba, a policijski organi najavljuju plan djelovanja u oblasti kontrole sigurnosti saobraćaja na cestama.

U okviru redovnog sastanka kantonalnih ministara unutrašnjih poslova i policijskih komesara s federalnim ministrom unutrašnjih poslova i direktorom Federalne uprave policije koji je održan u Sarajevu dogovoreno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izradi taj plan koji će biti dostavljen svim kantonalnim MUP-ovima.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač novinarima je kazao da je povećan broj saobraćajnih nesreća i smrtno stradalih osoba u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

U borbi protiv toga, kaže, trebaju učestvovati i drugi, a ne samo policijski službenici.

Istakao je da vozači voze pod djejstvom alkohola, da voze iznad ograničenja, ali da broj saobraćajnih nesreća povećavaju i stari, neispravni, automobili na cestama.

Na sastanku o temi ”Stanje sigurnosti u Federaciji BiH” govora je bilo i o krađi automobila, a Lukač je naveo da će se i na rješavanju tog problema intenzivnije raditi, a nada se da će tome doprinijeti i tužilaštva.

Iznio je podatak da je u prva tri mjeseca 2016. godine u Federaciji ukradeno 300 vozila, a da je 70 posto ukradeno na području Kantona Sarajevo.

– To je brojka koja je stalna, unazad nekoliko godina. Dogovorili smo se da ćemo u narednom periodu imati mjere i za tu vrstu kriminala – kazao je Lukač.

Nešto su bolji rezultati, ali još nedovoljno dobri, istakao je Lukač, u otkrivanju krivičnih djela privrednog i finansijskog kriminala te korupcije.

vijesti.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box