NA POTEZU JE DRUGI CRVENI DIKTATOR: Trump tvrdi da je Xi spreman da zauzme Tajvan nakon što je Moskva priznala Donbas

image 84 750x375 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Z Milić 24.02.22 0 1 Uprkos formalnom priznanju Tajvana kao kineske provincije od strane Washingtona, američki predsjednik Joe Biden se pokazao voljan da odbrani Tajvan od kineskog napada. Međutim, SAD nemaju ugovornu obavezu da to učine, i mnogi su postavili pitanja o tome da li bi SAD mogle da brane Tajvan – i da li bi uopšte pokušale.

U radijskom intervjuu u utorak, bivši američki predsjednik Donald Trump predvidio je da će, nakon što je Rusija u ponedjeljak priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, što su SAD okarakterisale kao otimanje zemlje, kineski predsjednik Xi Jinping pokušati da napravi korak prema Tajvanu.

On je to komentarisao u utorak u emisiji „The Clay Travis and Buck Sexton Show“, gdje je rekao domaćinima „ovo se nikada ne bi dogodilo da smo mi bili tamo“.

„Mislim da on vidi ovu priliku“, rekao je Trump o Putinu. „Znao sam da je oduvijek želio Ukrajinu. Pričao sam s njim o tome. Rekao sam: ‘Ne možete to učiniti. Nećete to uraditi.’ Ali vidio sam da on to želi… Usput, Kina će biti sljedeća. Znate, Kina će…”

„Misliš da će krenuti na Tajvan?“ upita ga Clay.

„Oh, apsolutno. Ali sa mnom, ne bi“, odgovorio je.

„Ali mislite da će se sa Bidenom usuditi?“ Clay je tada upitao.

“Oh da. Čekaju do poslije Olimpijade. Sada su Olimpijske igre završene i pogledajte svoju štopericu, dobro? Ne, on to želi baš snažno – Ovo je skoro kao sestre bliznakinje, jer imate jednu koja želi Tajvan, mislim, podjednako jako. Neko je rekao: „Ko to više želi?“ Mislim da je vjerovatno podjednako loše. Ali, ne, Putin to nikada ne bi uradio, i Xi to nikada ne bi uradio. I takođe, Sjeverna Koreja nije reagovala četiri godine“, rekao je Trump.

Govoreći u utorak, Biden je rekao da je Putinovo priznanje republika Donbasa i slanje mirovnih snaga u region „početak ruske invazije na Ukrajinu“. Iskoristio je razvoj situacije da tvrdi da su mjeseci nejasnih upozorenja o invaziji istiniti i da opravda uvođenje ekonomskih sankcija protiv ruskih finansijskih institucija.

Putin je u dugačkom govoru u ponedjeljak rekao opravdavajući „odavno zakasnjelu odluku” da je sporazum iz Minska iz 2015. koji je namjeravao da utre put miru u istočnoj Ukrajini mrtvo slovo na papiru i da više ne postoji izlaz iz nasilja koji bi sačuvao teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, još jedan dugogodišnji zahtjev republika Donbasa – da budu pripojene Ruskoj Federaciji – i dalje je ignorisan.

Nasuprot tome, Tajvan je teritorija koju kontroliše bivša kineska vlada za koju je Peking oduvijek smatrao da je sastavni dio Kine. Godine 1949. komunistička Crvena armija je trijumfovala u građanskom ratu, osvojivši cijelo kopno i uspostavivši Narodnu Republiku Kinu u Pekingu; ali je stara vlada Republike Kine opstala na Tajvanu, gdje Crvena armija nije mogla da izvrši invaziju, i od tada je opstala. Sve osim šačice malih nacija promijenile su svoje priznanje kineske vlade sa Tajpeja na Peking, uključujući SAD 1979. godine, ali Washington je nastavio da daje oružje i drugu podršku Tajvanu na otvoren, ali neformalan način.

Kina je osudila američku podršku Tajvanu, nazvavši to kršenjem tri zajednička saopštenja koja podupiru diplomatske odnose SAD i Kine i intervencijom u unutrašnja kineska pitanja.

„Niko ne bi trebalo da potcjenjuje čvrstu odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Xi u oktobru. „Istorijski zadatak potpunog ponovnog ujedinjenja otadžbine mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen.”

Xi je dalje rekao da očekuje da će se takvo okupljanje dogoditi u okviru „jedna zemlja, dva sistema“, koji se koristi za inkorporaciju bivše britanske kolonije Hong Kong u Kinu kao posebnog autonomnog regiona.

Slično Rusiji u odnosu na Ukrajinu, SAD su optužile Kinu da prijeti invazijom na Tajvan zbog redovnih letova kineskih aviona kroz tajvansku ekspanzivnu i samoproglašenu identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ) i kineske pomorske vježbe u morima koja okružuju Tajvan.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Jaishankar usprotivio se u utorak sličnim poređenjima između Ukrajine i Tajvana, rekavši da su problemi u indo-pacifičkom regionu „prilično jedinstveni”.

„Možete da smatrate da je sve na svijetu povezano. Ali različiti problemi imaju različite istorije, kontekst i aktere“, rekao je Jaishankar na Francuskom institutu za međunarodne odnose (IFRI) sa sjedištem u Parizu, dodajući da „transponovanje pitanja jednog područja na drugo može da dovede u zabludu.”

„Oba su proizvodi veoma složene istorije tog konkretnog regiona. U slučaju Ukrajine, mnogo toga proizilazi iz postsovjetske politike, širenja NATO, dinamike između Rusije i Evrope, i Rusije i Zapada u cjelini“, rekao je indijski ministar.

„Mislim da je u slučaju Tajvana to proizvod onoga što se dogodilo u kineskoj istoriji i onoga što se dogodilo na način na koji su se hladni rat i drugi događaji odigrali u Aziji“, dodao je on.

New Delhi je zaključan u sopstvenom teritorijalnom sporu sa Islamabadom oko regiona Kashmira, koji su dvije strane otprilike podijelile na pola, ali na sve polažu pravo obje strane. Postoje redovna kršenja primirja duž utvrđene linije kontrole koja su nekoliko puta prerasla u potpune ratove između dvije nuklearne sile.

image 84 750x375 1