rudari okupljanje protesti 3 560x420 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 23, 2021 @ 10:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Na proteste rudara u Sarajevu jutros su iz Tuzlanskog kantona krenuli rudari raspoređeni u 16 autobusa, javlja RTV Slon.

NER FIT

Protesti pred zgradom Vlade FBiH zakazani su za 11 sati.

Na protestu će, između ostalog, biti zatraženo stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

”Mora se dati konačan odgovor za preko 6.800 radnika u rudnicima uglja u sastavu Koncerna EPBiH: Ima li tu više posla ili nema”, poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Husić je potvrdio da je jutros obustavljen rad u sedam rudnika u bh. entitetu Federacija BiH, koji su u vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Husić je kazao da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u Federaciji BiH, koji je počeo u utorak u sedam sati ujutro.

“Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti Federacije BiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH” kazao je Husić.

LIDER