Najbolja evropska mjesta za penzionerske dane: Dva grada iz regiona na listi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U.S. News & World Report napravio je popis deset gradova u Evropi u kojima odlazak u penziju može biti pristupačan i uzbudljiv.

Kao deset najboljih gradova navode gradove Tavira i Cascais u Portugalu, Pariz i Annecy u Francuskoj, Paphos na Kipru, County Clare u Irskoj, Popoli u Italiji, Valleta na Malti, ali i Ljubljana u Sloveniji i Kotor u Crnoj Gori.

Kada je riječ o Ljubljani, navode da je glavni grad srce Slovenije u čijoj se blizini nalazi mediteranska obala, ali i brojna skijališta. Ističu kako je to moderan grad sa svim pogodnostima u 21. vijeku, ali da i dalje odražava šarm malog grada.

Navode da lokalni poljoprivrednici svaki dan donose svježe proizvode na pijacu. Smatraju da bi osobe koje planiraju uskoro u penziju, mogle živjeti ovdje uz proračun od 1.400 eura mjesečno.

Kotor, grad koji se nalazi u Crnoj Gori navode kao mjesto okruženo visokim planinama i Jadranom. Pored prirodnih ljepota, ističu i da je ovaj grad pod zaštitom UNESCO-a i jedan od najbolje očuvanih gradova na Mediteranu.

Posebno ističu da je ovaj grad pun mladalačke energije, iako nije toliko poznat. Međutim, smatraju ga sigurnim i gostoljubivim mjestom u Evropi, koje se može uporediti s manjim gradovima u Italiji samo sa pristupačnijim cijenama.

Klix