Najnovije istraživanje pokazalo: Šta se dešava u mozgu u momentu prije smrti?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Istraživanje je imalo za cilj da ispita kako srce kod potpuno zdrave osobe odjednom prestane raditi, nakon samo nekoliko minuta bez oksigena

Opštevažeće je mišljenje da u trenucima prije smrti srce igra glavnu ulogu. Ako srce stane i krv prestane prolaziti tijelom, organizam se odmah ugasi.

Međutim, novo istraživanje pokazuje drugačije.

Naučnici su istraživanje sproveli na pacovima koji su umirali od nedostatka kisika, a zaključili su da je njihov mozak poslao signal srcu što je prouzrokovalo veliko oštećenje ovog organa, te samim tim i smrt. Kada su naučnici blokirali ovaj signal, srce je radilo mnogo duže.

Kada bi se nešto slično desilo ljudimo, bilo bi moguće da im se pomogne da prežive ukoliko bi spriječili ove signale iz mozga, objavljeno je u časopisu Nacionalne akademije znanosti.

– Ljudi se generalno fokusiraju na srce, misleći da ako se spasi srce spasiće se se i mozak – kazala je jedna od autorica ovog istraživanja Jimo Borjigin koja je dodala da je ovo istraživanje jako značajno jer je pokazalo da smo do sada razmišljali potpuno pogrešno.

Istraživanje je imalo za cilj da ispita kako srce kod potpuno zdrave osobe odjednom prestane raditi, nakon samo nekoliko minuta bez oksigena.

Pokazalo se da iako srce prestaje raditi mozak nastavlja da bude aktivan.

Autori navode da, s obzirom da je istraživanje sprovedeno na pacovima, ne mora značiti da bi se ljudsko tijelo ponašalo u potpunosti isto, ali da je ovaj podatak do kojeg su došli jako bitan za dalji razvoj medicine i farmacije.

072INFO TV