1 331


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Još u bolnici, u kojoj je proveo četiri dana, predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je slao poruke da je dobro te da ima blage simptome, a slične ocjene mogle su se čuti i od njegovih ljekara.

Ipak, njegovi ljekari su saopćili da je zbog zaraze koronavirusom uz vitamine i minerale poput cinka primio remdesivir, deksametazon i REGN-COV2, kao i da je dobio kisik.

Ugledni sarajevski infektolog Bakir Nakaš prokomentirao je za Avaz.ba stanje predsjednika Trampa i terapiju koji je dobio.

– Nije mi jasan stepen Trampove bolesti. Ne znam da li je ozbiljna i zahtijeva li neku vrstu terapije kako su njemu dali, kombiniranu sa kortikosteroidima i antiviroticima. Za jedan dan otici do bolnice pa istog dana izaći i obići oko bolnice i mahati glasačima, pa za dva izaći i nastaviti raditi, nisam siguran da je to stanje ozbiljno. A ova terapija koju je dobio bila bi za ozbiljno stanje koje zahtijeva i bolničko liječenje. Imamo puno elemenata da se koristi i ta infekcija u političke svrhe – pojasnio je Nakaš.

Dodao je se terapija ne može uzeti jedan ili dva dana pa onda ići kući.

– Sve ima svoj protokol, terapija ne traje jedan dan već određeno vrijeme, a nadzor mora biti takav da čovjek mora provoditi vrijeme u bolnici. Volio bih da je asimptomatski zaražen i da nema tegoba, ali čim daje obavijest da ga liječi toliko ljekara i da mu daju vrlo ozbiljnu i intenzivnu terapiju to je znak srednje teške kliničke slike. Nešto mi tu ne štima. Izgleda odlično, kao da nije bolestan – kazao nam je Nakaš.

Ipak, napominje da je infekcija koronavirusom takva da moze biti lagana klinička slika.

– I ako je zaražen ovo je blaži oblik – dodao je Nakaš.

Avaz