alminiu
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 13:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Skoro dvije i po godine od gašenja mostarskog „Aluminija“ brojni bivši radnici ovog nekadašnjeg giganta prepušteni su sami sebi.

NER FIT

Pedesetak njih našlo se ni na nebu ni na zemlji, kako to kaže Pero Bebek, bivši predsjednik Skupštine sindikata „Aluminija“. Bez plaće, ali i bez penzije, jer obećanja koja im je dala Federalna vlada o uvezivanju radnog staža nisu ispunjena.

Neisplaćene penzije

Radnici su, praktično, ispunili uvjete za penziju, ali to pravo ne mogu ostvariti.

– Vlada se, još u julu 2019. godine, obavezala da će nam uplatiti staž onako kako ko od nas pristiže za penziju. Međutim, uplaćeno je samo za prva četiri mjeseca, od septembra do decembra 2019. godine, i na tome je sve stalo. Imamo radnika s čak 19 neisplaćenih mirovina. Vlada ne mrda, šuti, “Aluminijski kombinat” (“Aluminij” d. d., op. a.) postoji, a ljudi ne mogu u mirovinu – ogorčen je Bebek.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naglašava da su se prije pola godine obraćali i direktoru „Aluminija“, kao i Nadzornom odboru i tek su prije nekoliko dana dobili odgovor da bi sastanak mogao uslijediti početkom sljedeće sedmice.

Silne tužbe

Međutim, s obzirom na dosadašnje iskustvo, bivši radnici nisu optimistični, kako nam to govori Romeo Biokšić, bivši predsjednik Sindikata.

– Naš bivši poslodavac, zajedno s Vladom FBiH, ne ispunjava obaveze prema nama za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i silne tužbe koje smo, uglavnom, pravomoćno dobili. Strpljenje nam je na izmaku i vrlo ozbiljno razmišljamo o radikalnim potezima – poručio je Biokšić.

Stotine miliona duga

Podsjetimo, pogoni „Aluminija“ su prije nešto više od godinu iznajmljeni izraelsko-kineskoj grupaciji „Abraham“, koji su osnovali firmu „Aluminij Industries“. Do danas nije poznato koliko se bivših radnika, od njih 930, vratilo na posao. Proizvodnja u „Aluminiju“ je ugašena 10. jula 2019. godine, a dug kompanije premašio je iznos od 400 miliona KM.

LIDER