Namirnice koje čuvaju zdravlje muškaraca

voce11 696x385 1

Muškarci koji žele poboljšati svoje zdravstveno stanje, a svoje tijelo održati u top formi, trebali bi paziti, prije svega, na svoju ishranu. Dr. Michael Roizen, stručnjak za utjecaj hrane na zdravlje, predstavlja namirnice koje bi svaki muškaraca trebao svakodnevno konzumirati.

Ilustracija

Voće i povrće
Voće i povrće opskrbljuje organizam osnovnim vitaminima i mineralima potrebnim za održavanje zdravlja. Hrana bogata magnezijem kao što su repa, grožđice, datulje i soja izuzetno su važni za nesmetanu pokretljivost kostiju. Preporučljivo je svakodnevno jesti voće i povrće.

Paradajz sos
Ishrana bogata paradajzom kod muškaraca smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Svakodnevna konzumacija paradajza, u čvrstom i tečnom stanju, djeluje kao odlično preventivno sredstvo za impotenciju, gubitak pamćenja, a kožu održava glatkom.

Orasi
Šaka oraha ili badema mogu samo poboljšati zdravstveno stanje muškarca. Naime, orasi su izvor omega-3 masti, a pospješuju i varenje. Važno je napomenuti da se orasi i bademi trebaju čuvati na hladnom mjestu kako bi zadržali sve svoje zdrave sastojke.

Aspirin
Dr. Roizen smatra da je Aspirin magična pilula koja, ako se svakodnevno konzumira, smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Aspirin je odličan i u prevenciji od moždanih i srčanih udara jer pospješuje cirkulaciju.

Voda
Optimalna količina vode iznosi 8 čaša. Voda daje vlažnost koži tako da se smanjuje brzinu njenog starenja.

Crveno vino
Jedna čaša crvenog vina dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Kafa
Umjerena konzumacija kafe kod muškaraca smanjuje rizik od raka jetre, a odlična je i za prevenciju od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Pored ovih učinaka, kafa je odličan analgetik za glavobolje, ali je važno napomenuti da se ne treba konzumirati u kombinaciji sa šećerom i mlijekom.

Mlijeko
Mlijeko je važno za održavanje fleksibilnosti kostiju. Bogato je vitaminom D koji je ključan u borbi protiv kancerogenih ćelija. Jedna čaša mlijeka dnevno može učiniti čudo za vaš imunološki sistem.