Napadi u Luhansku, Lukašenko prijeti nuklearnim oružjem

341C9D54 2146 4105 93C5 1B8503290622
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Samoproglašena Narodna Republika Luhansk objavila je da su ukrajinske snage upotrijebile minobacače i strojnicu u četiri odvojena incidenta u četvrtak. “Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile prekid vatre koristeći teško naoružanje koje bi po sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno”, navodi se u njihovu priopćenju, piše N1.

Ukrajinska vojska je objavila, govoreći o pobunjenicima: “S posebnim cinizmom, ruske okupacijske postrojbe granatirale su selo Stanica Luhanska u regiji Luhansk. Rezultat toga što su teroristi upotrijebili teško topništvo je da su granate pogodile vrtić”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je selo Stanica u Luhansku granatirano teškim oružjem i pozvao druge zemlje da osude napad.

Bjelorusija je objavila da bi u svojoj zemlji mogla držati nuklearno oružje u slučaju da se zemlja nađe pod prijetnjom Zapada.

“Ako bude potrebno, ako naši suparnici i protivnici poduzmu takve glupe i bezumne korake, mi ćemo rasporediti ne samo nuklearno oružje, već i supernuklearno da zaštitimo svoj teritorij”, rekao je Lukašenko.

“Ali ako nema prijetnji Bjelorusiji od neprijateljskih zemalja, onda nuklearno oružje ovdje nije potrebno stotinu godina”, dodao je.

LAVROV OPTUŽIO NATO DA JE “PREŠAO GRANICU”

Ministar vanjskih poslova Rusije kaže da razmještanjem trupa NATO “čini potpuno istu stvar za koju optužuje Rusiju”. “Ozbiljno smo zabrinuti zbog vrlo velikih razmjera, ničim izazvanog i neopravdanog gomilanja vojske u i oko Ukrajine i Bjelorusije”, dodao je.

“Što mislite o tome? Znate, taj osjećaj osobne superiornosti i osobne nepogrešivosti je, po mom mišljenju, već prešao granicu, i nažalost, kolege iz NATO-a jednostavno ne mogu vidjeti tu granicu”, kaže.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je savez zabrinut da Rusija “pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu”.

“Zabrinuti smo da Rusija možda pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu. Još uvijek nema jasnoće, nema sigurnosti o namjerama Rusije. Rusija je prikupila najveću snagu koju smo vidjeli desetljećima”, rekao je.

Rekao je kako razmatra borbene skupine u Rumunjskoj i jugoistočnom dijelu Saveza. “NATO mora odgovoriti kada vidimo agresivne akcije Rusije”, rekao je pozivajući Moskvu da uđe u dijalog sa Zapadom.