Portal 072info

Naredne sedmice dvije predstave u zeničkom BNP-u

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na oduševljenje pozorišne publike, u četvrtak, 18. juna je odigrana predstava „Pukotina“ prema tekstu Ivane Simić-Bodrožić, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ista predstava će biti izvedena ponovo u četvrtak, 25. juna u 19.30 sati.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U predstavi igraju glumice iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta: Uranela Agić, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić, koje igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta.

Osim toga izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Predstava tematizira položaj žena u posttranzicijskom društvu, njen odnos unutar porodice, društva, situacije u kojima se svakodnevno susreće sa svim onim ulogama koje kao žena ima – supruga, sestra, majka, zaposlena žena…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U predstavi „Pukotina“ smjenjuju i miješaju elementi drame i monodrame, farse i burleske, igrokaza i mjuzikla, a ima čak i elemenata teatra sjenki i dokumentarističkog teatra.

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

U subotu, 27. juna u 12 sati će biti izvedena predstava za djecu „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Centra za kulturu Zavidovići i Kulturno-sportskog centra Kakanj.

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima.

Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković.

Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Podijelite članak
  • 38
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

BH Pošta promovisala poštansku marku za 300. godišnjicu Sultan-Ahmedove medrese

072info.com

ZENICA | Zlatan Smailagić: Vozač koji je usmrtio moju tetku i dalje hoda slobodan i bahati se

072info.com

Zenica: Mladić izboden nožem

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6