Nargilom nam truju djecu i omladinu!

Nargilom nam truju djecu i omladinu!

Poznato je da u nargili uglavnom uživaju mladi ali u zadnje vrijeme i djeca. Iz kakanjskog udruženja “Omladinski kulturni centar Kakanj”, OKC Kakanj i apeliraju na nadležne institucije da ”ovaj problem smatraju vrlo ozbiljnim te da poduzmu mjere da bi javnost bila educirana o ovome”.

Mladi i djeca postaju napeti

“Već neko vrijeme analiziramo zdravstvene i druge probleme sa kojima se susreću mladi. Plašimo se da će ovaj problem, ako mu ne posvetimo veću pažnju, izmaći kontroli, ako već nije. Potrebno je pojačati inspekcijski i policijski nadzor na mjestima gdje se konzumira nargila u kojoj uglavnom uživaju mladi ali i djeca, tu su i energy pića. Pušenje nargile odražava se na njihove rezultate u školi i na fakultetu. Mladi postaju vrlo napeti, što nerijetko prelazi i u agresivnost, a zabilježene su i ozbiljne posljedice depresije , naveli su iz kakanjskog udruženja.

Da je pušenje nargile mnogo štetnije čak i od cigareta, potvrdio je nedavno dr. Mujo Hošić, specijalista pulmolog u Domu zdravlja KS.

Zijad i Šefkija Zec sa Sadikovićem: Pušenje nargile treba zakonski regulirati

– Osnovna bolest koju prouzrokuje nargila je karcinom pluća. Druga su kardiovaskularna oboljenja, zatim hronična bolest pluća te pogoršanje astme i sve ostalo što ide uz to – kazao je dr. Hošić.

I građani su saglasni da se pušenje nargile treba zakonski regulirati, jer smatraju da oni koji je prodaju truju našu djecu. Zijad Zec kaže da će to kod nas ići, vjerovatno, malo teže.

Peticija građana

– U mnogo kafića se ona puši i teško je to zabraniti. Mi živimo u Švedskoj i tamo toga nema. Svugdje u Evropi je zabranjeno pušenje unutra. Uglavnom, mladima preporučujemo da ne idu na nargilu, neka nađu drugu zanimaciju – kaže Zec, kojeg smo zatekli sa suprugom Šefkijom.

Isto misli i njihov prijatelj Huso Selimović, koji kaže da nargilu obavezno treba zabraniti, pogotovo maloljetnicima koji su u razvoju.

Sve uključiti u rješavanje problema

Dr. Hošić kaže da bi za suzbijanje nargile trebalo donijeti pravilne zakonske odluke i da država stane iza njih.

– Stručni radnici, škola, mediji, svi se moraju uključiti u ovaj problem. Drakonske zabrane neće dati rezultate. Kaznama se može nešto postići, ali simbolično – smatra dr. Hošić.

Iz udruženja OKC Kakanj kažu da su pripremili kampanju protiv ovog poroka koji itekako ostavlja dugoročne i dalekosežne posljedice kad se zdravstveni problem pojavi, onda je tek problem ali većinom bude kasno..

Prenosi: Kakanjinfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE