Nastava u korona uslovima: Hoće li se ponovo preći na online model?

skola sarajevo bih
12.03.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zbog koronavirusa prekinuta je nastava u osnovnim i srednjim skolama u Kantonu Sarajevo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kao i niz drugih aktivnosti trenutno se, zbog koronavirusa, i nastava izvodi otežano. Zbog sve teže epidemiološke situacije, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja preporučio je online model redovne nastave u svim obrazovnim institucijama u Federaciji gdje god je to moguće.

Obustava dosadašnjeg vida nastavnog procesa i potpuno uvođenje onlajn nastave ovisit će o brojkama zaraženih u narednim danima, odnosno o epidemiološkoj situaciji koja je značajno pogoršana prethodnih dana. Tim pogoršanjem posebice su pogođeni Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo.

Federalno ministarstvo zdravstva je na oprezu stoga je izdalo preporuku školama za prelazak na online vid nastave.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja kažu da postoje resusrsi za odvijanje onlajn nastave, ali da je kvaliteta takvog nastavnog procesa manja.

Odgovornost je na kantonima da donesu individualne mjere u ovisnosti o procjeni epidemiološke situacije, ali i na roditeljima da što više smanje vannastavne aktivnosti djece kako bi se smanjila mogućnost prijenosa zaraze među djecom, a time i značajnije širenje zaraze u školama.

BHRT

Prethodni članakČeka se hapšenje i Davora Gaja, Batkovog kolege iz “Otvorene mreže”
Sljedeći članakU Sloveniji više od 1.100 zaraženih, Janša pozvao građane da se uozbilje