NEKAD HIT, DANAS SHIT: ‘Babo babuka, ne skidaj ga s oluka… Sad mi krivo što ti prići nisam smio’

NEKAD HIT, DANAS SHIT: ‘Babo babuka, ne skidaj ga s oluka… Sad mi krivo što ti prići nisam smio’

70ef287ba34554d7a30d2497f9cd6741

Donosimo vam listu „ugaslih muzičkih bh. zvijezda“, prvu u nizu od nekoliko nastavaka koji evociraju sjećanja na postratnu eksploziju domaće estrade i pjevače i pjevačice koji su nas u godinama velikog entuzijazma uveseljavali svojim banalnim pjesmuljcima o svakodnevnim životnim zgodama…

Kraj rata Bosna i Hercegovina dočekala je s desetinama hiljada mrtvih, milionima protjeranih i raseljenih, opustošenom zemljom, zacementiranim etničkim teritorijama, uništenom ekonomijom, ali i sa velikom pozitivnom energijom u društvu i nadom u bolje sutra… Nadom koja je vremenom iščezavala, kada smo polako počinjali shvatati da naši politički lideri, osim podmirivanja ličnih i interesa uskog kruga ljudi oko sebe, niti žele niti znaju izgraditi prosperitetno i uspješno društvo, te da je naša zemlja manje-više unaprijed bila osuđena da po svim parametrima ostane prikovana za evropsko dno.

No, možda je upravo ta energija iz početnih godina bila zaslužna za svojevrsnu postratnu eksploziju na domaćoj muzičkoj sceni gdje su svi muzički žanrovi vrvili desetinama izvođača – od narodnjačke scene u vrtoglavom usponu, preko nadahutih rock muzičara pa do čitave bujice pop pjevača i pjevačica koji su našu javnost zabavljali mahom banalnim i komičnim pjesmuljcima o svakodnevnim životnim zgodama.

Kada smo započeli ‘istraživanje’ nabujale bh. postratne estrade, činilo nam se da će sva nekada poznata lica stati u desetak imena, no stvar je izmakla kontroli… I sami ostadosmo zatečeni količinom “zvijezda i zvjezdica” koji danas svjedoče o bivšim, iako nesretnim, nadasve zanimljivim i optimističnim vremenima.

Naši popularni pjevači pojavljivali su iznenada, i iz duboke anonimnosti preko noći počinjali opsjedati televizijske i radio stanice, a zatim isto tako iznenadno nestajali sa scene i odlazili u zaborav.

DEPO Portal donosi vam listu „ugaslih muzičkih bh. zvijezda“, prvu u nizu od nekoliko nastavaka…

Azra Hasanović
Sjećate li se Salke, Mustafe i onog trećeg neimenovanog prosca kojeg je “babo skidao s oluka”? Upravo je s ovim opjevanim ljubavima mlađahna Azra Hasanović u prvim mjesecima nakon rata žarila i palila bh. estradnim nebom. A onda su Azra, Salko i Mustafa nekud nestali i većini ostali u maglovitom sjećanju na početne korake muzičke scene u postdejtonskoj BiH.

Iako je “Babo babuka” vjerovatno najveći od tri hita ove pjevačice, čuveni spot za ovu pjesmu nažalost nije ostao sačuvan u bespućima internetske zbilje, pa vam umjesto njega donosimo ne pretjerano manje zanimljivog Salku.

Nino Pršeš
Kao nesvakidašnja pojava na bh. muzičkoj sceni s orginalnim i teško razumljivim muzičkim stilom (koji je valjda trebao biti i duhovit), vrata bh. estradnog neba otvorio si je s velikim hitom „Sad mi krivo“. Nakon toga redao se biser za biserom: „Inašalah“, „Ženi se“, „Lamija, srce mi k’o džamija“, a s pjesmom „Hano“, Nino je uspio dogurati čak i do Evrovizije gdje je na kraju zauzeo 14. mjesto.

Vrhunac karijere dostigao je snimivši s Halidom Bešlićem i Tifom pjesmu punu alegorija i dubokih stihova koji „tjeraju na razmišljanje“: „Djevojka mog jarana, ne zna šta je banana, ne zna šta je banana, a oko prsta vrti mog jarana“, Da li, da li da dam, il’ da ne damda li, da li da dam, il’ da ne damda li, da li da dam, il’ da ne dam da me oko prsta vrti svaki dan“.

A onda je Nino odjednom nestao… Proveo je nekoliko godina u Sloveniji, pa se vratio u Sarajevo, ali i dalje se u javnosti vodi kao “nestao”…

Selma Muhedinović
Ljepuškasta plavuša nije se zadovoljavala poslom violonistice, pa je odlučila zakoračiti na estradu i djecu, pardon, publiku, zabavljati hit-pjesmicama s kojima su nas nemilosrdno bombardovale domaće televizijske i radijske stanice. „Šta da radim s tobom ja“, „Šeherzada“, „Pazi da se ne zaljubiš“, „Ne, ne, ne, ne“, neki su od hitova kojim nas je svojim puknutim glasom počastila Selma, da bi na kraju stigla i do Eurosonga, ali samo kao prateći trio Dine Merlina.

U javnosti se godinama šuškalo i da je bila u ljubavnoj vezi s Harisom Silajdžićem, te da je upravo ovaj nekada atraktivni političar kumovao njenom muzičkom usponu.

Seven UP
Svjetska muzička scena devedesetih godina naprosto je vrvila od boy bandova. Sve je počelo s Take Thatom, a nakon njih su se redale grupe: Backstreet Boys, Boyzone, N’Sync, samo neki su od bendova koji su tada, na žalost istinskih ljubitelja muzike, harali svijetom.

Da i naša zemlja ne zaostaje za svjetskim trendovima potrudili su se momci iz grupe Seven Up. Nakon što su 1996. svog ženskog vokala Aidu Lindov zamijenili tada 15-godišnjim Fuadom Backovićem u ulozi Nicka Cartera, krenula je afirmacija prvog poznatog bosanskog boy benda. Grupa u postavi: Gordan-Gogi Radić, Nedim Zgodić, Elvir Hadžijamaković – Lilo, Damir Pašić – Dadi i Fuad Backović u narednih nekoliko godina nas je uveseljavala pričama o slomljenim ženskim srcima, ispričanim Fudinim senzualnim glasom, Gogijevim plesnim pokretima te „provokativnim“ video spotovima u kojima smo ih najčešće gledali bez gornjeg dijela odjeće.

Ko još ne pamti „Lutku iz izloga“, „Tvoja sjenu“ ili nesuđenu evrovizijsku pjesmu „Nestaju prinčevi“…

U međuvremenu Fuad je započeo solo karijeru i postao Deen. Ostatak grupe je pokušao bez njega, no nije išlo. Nakon poluuspješne Deenove solo karijere, gubitka kose i mukotrpnih milanskih studentskih dana, grupa nakon dugo vremena najavljuje veliki povratak u punom sastavu. Vidjet ćemo šta će se iz svega izroditi.

Liljana Galić Lily
U 21. stoljeće Hercegovina je ušla sa svojom velikom muzičkom uzdanicom Ljiljanom Galić koja je, slično suhomesnatom proizvodu porodice Lijanović, sebi izabrala nadimak Lily. Pamtimo je po pjesmama “Sve u životu prolazi”, “Odlazi”, “Tvoja moć”, a autor ovog teksta posebno će je se sjećati po nastupu u emisiji „Omladinski forum“ na RTRS-u kada je u uzavreloj atmosferi nacionalističkog divljanja svoju jedinu rečenicu pred muzički nastup u emisiji iskoristila da izrazi zgroženost stavovima publike i prisutnih te uputi poruku mira i suživota u BiH.

Već godinama nije snimila nijednu pjesmu i potpuno se povukla iz javnosti. U međevremenu se udala i Hercegovinu zamijenila Dubrovnikom, a u javnost su procurile informacije i da je Lily prošla kroz težak zdravstveni period i da je bolovala od anoreksije; no ona tvrdi da je oboljela od “zla na estradi”.

– nasatavit će se –

depo.ba/Danijal HADŽOVIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE