5428737C 617A 4F91 9E88 F138C44BEDF6
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) ponovo su uputili pismo Vladi i Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) te policijskom komesaru ZDK Semiru Šutu u kojem ih upozoravaju da su predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK prvenstveno usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK.

Sporna izmjena Zakona pred zastupnicima u Skupštini ZDK trebali bi se naći na sjednici zakazanoj za petak.

Riječ o pismu koje su Ambasada SAD i OHR proslijedili 29. marta.

U njemu navode da se obraćaju zahtjevom za saradnju u iskazivanju opredijeljenosti vladavini zakona i poštivanju policijske nezavisnosti i integriteta sistema profesionalnog policijskog rada u ZDK.

Uključiti stručnjake

– Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost – navode u pismu.

Ističu da će odrednice kojima se predlaže snižavanje potrebnog čina na mjesto komesara policije oštetiti karijerski sistem službe i komandnu policijsku strukturu.

– Ne vidimo nikakvu dobrobit od snižavanja profesionalnih standarda u policiji, pogotovo zato što postoji dovoljan broj kandidata i u Upravi policije ZDK i u drugim policijskim tijelima u BiH koji zadovoljavaju sadašnje kriterije odgovarajućeg čina i iskustva za mjesto policijskog komesara – navode u pismu.

Dodaju da traženje skraćenog postupka i drugi prijedlozi koji se direktno tiču sadašnjeg policijskog komesara u ZDK stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet polcijskog sistema u ovom kantonu.

– Zahtijevamo da gore pomenuti amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK budu povučeni i naposlijetku preusmjereni na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije i koja bi se sastojala od stručnjaka, uključujući one iz naših organizacija, te drugih ovlaštenih predstavnika – ističu Nelson i Incko.

Amandmani ne zadovoljavaju ni osnovne standarde

Napominju da se važna pitanja iz oblasti sigurnosti trebaju rješavati kroz redovnu skupštinu proceduru te da ukoliko se nastavi s procedurom usvajanja ovih amandmana, bit će dovedeni u pitanje opredijeljenost Skupštine i njenih poslanika za nezavisnost policije te vladavinu zakona, navodi se, između ostalog, u pismu Nelsona i Incka.

Dodaju da je povjerenje u policiju i njenu sposobnost da zaštiti sve građane suštinska za funkcioniranje demokratije u ZDK, a da predloženi amandmani i procedura njihovog uvođenja ne zadovoljavaju ove osnovne standarde.